Wedstrijd twee, met leuke en leerzame momenten!
Maandag 10 oktober startte voor het tweede de OSBO competitie. Dit jaar meer tegenstanders uit de regio en dus meer bekende gezichten aan de andere kant van het bord. Vorig jaar moesten we wat verder weg, maar spelen tegen veelal onbekende ploegen had ook wel wat. Maar goed maandag 10 oktober mochten we naar Harderwijk om tegen de Combinatie te spelen. Het laatste treffen, een jaar of 4 geleden, wonnen we met 6 ½ – 1 1/2 , maar toen speelden we nog met Wilco en Gerwin in de gelederen. In een fraai nieuw Kiekmure troffen we een aantal bekende gezichten bij de Combinatie en in een prima sfeer werd de wedstrijd gespeeld.
Ik heb zelf weinig van de andere partijen gezien, daarom na afloop de notaties verzameld om achteraf een beeld te hebben. Het levert leuk studiemateriaal op. Aan de partijen van Olger, Peter en Hans ben ik nog niet toegekomen, mogelijk leveren die nog een vervolgartikel op. Ferry zag zijn tegenstander, met wit, in de opening wel zetten als h3 en a3 spelen, maar niet rokeren. Zo’n opzet geeft Ferry natuurlijk veel te veel aanknopingspunten, en hij won soepel. Hieronder leerzame momenten uit diverse partijen, de eerste is nog zonder vraag, zeg maar om er in te komen.
Kasper op bord 1 kreeg deze stelling op het bord:
Zijn tegenstander hinkte mogelijk op twee gedachten, eerst ruilde hij zijn c6 paard op d4, nogal tam (vermoedelijk zelfs slecht) plan, en vervolgens kwam b5. En na Pd5 van wit zat zwart al goed in de knoei. Zwart kwam met de korte rokade, waarna het door Kasper gespeelde Lb6 heel vervelend was. De dame ging naar e8 om e7 te verdedigen, waarna Pc7 een kwaliteit won. Kasper tikte het secuur uit.
Erik leverde een puike partij af op bord 4. Na afloop keken we nog even naar de volgende stelling. Erik speelde h6, maar na afloop keken we ook even naar direct g4.
Vraag 1: Is dit mogelijk of niet?
Reinier beet als enige in het stof. In onderstaande stelling speelde hij Lc2-d3. Dat is niet de beste.
Vraag 2: Met welke zet had hij het waarschijnlijk remise kunnen houden?
Diederik kreeg het Falkbeer gambiet tegen. Dat kwam jaren geleden vaak tegen Wilco op het bord. Ik dacht dat ik in de opening op zet 4 twee zetten omdraaide, maar dat blijkt achteraf niet te kloppen. De zet die ik op zet 4 speelde was goed mogelijk, enigszins mismoedig vervolgde ik de partij. Dat was niet slim want tegenstander Ger van Keulen maakte de eerste fout. Niet in mijn hum reageerde ik niet goed en kon de rest van de partij keepen voor een halfje.
In onderstaande stelling sloeg van Keulen mijn voorpost op d5 eraf met zijn dame en gaf gelijk schaak.
Vraag 3: Wat moet wit spelen in bovenstaande stelling? (De eerste die het goede antwoord op deze vraag op de site post mag bij psv dodo een biertje op mijn kosten nemen). Echt moeilijk is het natuurlijk niet, behalve voor mijzelf dan. Men hoeft maar 6 zetten te analyseren.
Olger zat naast mij en maakte een oude fout, een zet die niet kon twee zetten later toch spelen. Hij stond slecht, maar speelde een puik eindspel dat hij zelfs nog won.
Peter had volgens mij een leuke partij en ook Hans deed het beter dan zijn tegenstander. Aan het einde van de rit stond dus weer exact dezelfde uitslag op het bord als tijdens de vorige wedstrijd met de Harderwijkers.
Tegen de Schaakmaat zal het wel lastiger worden, daar kregen we een paar jaar geleden zelf fors klop van. Maar we draaien de laatste tijd natuurlijk wel prima als team, dus wie weet.
Comments ( 5 )
Vraag 1: Volgens mij kan bij Erik 1...g4 2.Dg4 De7 omdat na 3.Lxg4 Tg8! komt. Zoals we al gezien hadden werkt 2...Ke7 niet vanwege 3.Pg3 met als dreiging 4.Pf5+ en 5.Dxf6.
Vraag 2: 1.Ld3 geeft toch na 1...Td4 direct een kwaliteit? Ik zou het liefste geen 1...Td2 tegen willen krijgen en daarom voor 1.Td1 hebben gekozen.
Vraag 3: Dat zwarte paard staat erg oncomfortabel de koning te verdedigen. Die kunnen we met beide witte paarden onder vuur nemen via 1.Pfd2 f5 2.Pc3. Dd4 3.Pxe4 fxe4 4.Dxe4+ wat in ieder geval 1 pion oplevert.