Voorbeschouwing promotieklasse

by Kasper Dokter 0 Comments

Komende zaterdag begint het externe seizoen met de eerste ronde in de promotieklasse. Inmiddels zijn 8 van de 9 opstellingen bekend (en die 9e redelijk goed te raden) en daarom leek het me leuk even vooruit te blikken (met het risico er natuurlijk volledig naast te zitten). Wie wordt er kampioen? Wie zijn de degradatiekandidaten? En natuurlijk: Wat zijn de kansen van ons vlaggenschip?

De degradanten van vorig seizoen

Het afgelopen seizoen was een bewogen jaar, met maar liefst 3 degradanten uit de KNSB. Hierdoor is de promotieklasse komend jaar weer wat sterker bezet dan de jaren ervoor. Deze degradanten zijn UVS 2 (1971), Het Kasteel (1908*) en SMB (1898). De getallen tussen haakjes zijn de gemiddelde ratings van de teams, die van Het Kasteel is een gokje want die opstelling is er nog niet.

UVS 2 degradeerde wat verrassend, ze haalden 7 punten maar dat bleek onvoldoende in een gelijkwaardige poule. Het team is zelfs nog wat sterker dan vorig seizoen en met een gemiddelde rating van tegen de 2000 zijn ze voor mij kampioenskandidaat nummer 1. Ook de degradatie van Het Kasteel was verrassend, met de komst van 2 2200-spelers vorig seizoen leek er in Wijchen flink aan de weg getimmerd te worden. Voor komend seizoen zijn deze toppers weer vertrokken (naar Wageningen) en rest er een (waarschijnlijk) team dat zich makkelijk moet kunnen handhaven, maar waarschijnlijk geen hoge ogen gaat gooien. Voor SMB ten slotte is degradatie vaste prik. Deze voormalig meesterklasser is de afgelopen seizoenen helemaal leeggelopen en als gevolg daarvan 4 keer gedegradeerd. Met een gemiddelde rating van 1900 zouden ze er dit jaar in moeten kunnen blijven.

De promovendi van vorig seizoen

Eigenlijk is er maar één promovendus. ASV 5 werd kampioen in de 1e klasse, maar omdat ASV 4 degradeerde verandert daar per saldo niets. De andere kampioen is ZSG (1983). En zoals aan de rating te zien is is dat een heel sterk team. In deze rating speel ik een beetje vals, omdat het opgegeven team een lagere rating heeft. Echter uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ons oud-lid Andries Mellema voor ZSG gaat spelen. Met zijn 2157 trekt hij het gemiddelde flink op. De vraag is echter hoe vaak hij mee zal spelen, nu hij niet in de basis-8 staat. Dat is trouwens sowieso een typisch ZSG-probleem. Dit team is wel vaker op papier heel sterk geweest, maar moest in de wedstrijden zo vaak opkomen met (zwakke) invallers dat het vaak niks werd. Als ze dat probleem kunnen voorkomen dit seizoen doen ze mee om het kampioenschap.

De vaste klanten

De overige 6 teams schaar ik onder de vaste klanten. Meest vaste klant is Bennekom (1967) dat als sinds mensenheugenis promotieklasse speelt, maar nog nooit wist te promoveren. De laatste jaren zijn ze op rating steeds favoriet, maar er lijkt wel een vloek op te rusten. Met als dieptepunt vorig seizoen, toen ze de laatste ronde nog tegen degradatie vochten. Voorst (1857) is de nummer 2 van vorig seizoen. Dat was wat verrassend, en aan het eind van het seizoen liep het ook niet zo goed meer. Dit seizoen verliezen ze een 2000-speler aan Pallas, en daar komt iemand met minder dan 1700 voor terug. Hiermee zijn ze ineens degradatiekandidaat en zou handhaven een mooi resultaat zijn.

Echte degradatiekandidaten zijn Pallas 2 (1808), De Toren 3 (1808) en ASV 4 (1829). Van die eerste twee teams zei ik dat vorig seizoen ook al en ondanks 4 degradatieplaatsen zijn beide teams erin gebleven. Wat geluk (Pallas won veel met 4,5) en goed presterende jeugdspelers redde beide teams. Een aantal van die dragende spelers zijn weggepromoveerd naar hogere teams en daarom zal de opgave voor deze teams dit jaar nog lastiger worden. ASV 4 is een iets ander geval. Er is in Arnhem gekozen voor het opstellen van een aantal jongere spelers ten faveure van ASV-coryfeeën van rond de 1900. Vorig seizoen zagen we dat deze ervaren krachten worden ingeschakeld als het 4e er slecht voorstaat. Kortom, op papier niet zo sterk, maar in een paar cruciale wedstrijden een stuk sterker opkomen en ze blijven erin (of ze worden gewoon weer kampioen met hun 5e team…). De kans dat 2 van deze 3 teams degraderen acht ik echter zeer hoog.

Ten slotte ons vlaggenschip (1920). Het vertrek van Rogier Dijk is natuurlijk een zware aderlating, maar met de komst van Kevin van Brummelen en Robin van Ee zijn we denk ik zelfs sterker geworden. Vergeet daarbij niet dat we 3 spelers hebben die nog niet zo heel lang geleden dik in de 1900 zaten. Wat verder heel belangrijk is is dat we voor het eerst in jaren invallers hebben die het niveau aankunnen. Met Diederik van Donk, Olger van Donk en Geurt-Peter van den Brink beschikken we dus over 12 spelers in totaal die meekunnen en -willen spelen op dit niveau.

We spelen dit jaar om 2 promotieplaatsen, waarbij ik UVS 2, ZSG en Bennekom de meeste kans geef. De laatste keer echter dat deze 3 teams om 2 promotieplaatsen streden was de eindstand als volgt

1. UVS 2

2. PSV DoDO

3. ZSG

4. Bennekom

En daar teken ik dit seizoen direct voor!

 

Update 20 september: De opstelling van Het Kasteel staat er nu ook. Zij kiezen ervoor twee jeugdspelers (11 en 13) op te stellen, met ratings van 1600 en 1400. Hiermee zijn ze op papier ineens degradatiekandidaat, maar met jeugdspelers weet je het maar nooit.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>