PSV DoDO 1 slaat opnieuw toe

by Kasper Dokter 0 Comments

Na de nederlaag in de vorige ronde waren we gebrand op een beter resultaat. Eenvoudig zou dat niet worden. Tegenstander Almere is namelijk doorgaans net een beetje sterker. Wij speelden in onze sterkste opstelling tot nu toe met zowel Olger van Dijk (3) en Rogier Dijk (1) aanwezig. Wel ontbrak Mark Kortijk; Olger van Donk (8) viel voor hem in.

De reis naar Almere had heel wat voeten in de aarde. Vooraf waren we gewaarschuwd voor problemen op de weg. De Puttense (of beter Barneveldse/Amersfoortse) autobrigades waren daarom al vroeg op pad, en zonder vertraging vrij vroeg aanwezig. De treiners daarentegen overkwamen allerlei problemen en kwamen iets te laat aan. Gelukkig was men in Almere coulant om de wedstrijd iets na enen te laten beginnen. Zelf waren ze ook niet helemaal gespeend van treinperikelen omdat hun bord 8 speler ook nog onderweg was per trein. Pas om kwart voor 2 verscheen hij achter het bord.

Wij speelden in een degelijke opstelling, terwijl de Almeerse teamleider wat creatiever was geweest. Hierdoor lagen er kansen met Ewoud ’t Jong (2), Kevin van Brummelen (4) en Robin van Ee (7) tegen een op papier zwakkere speler. Het is dan altijd fijn als zo’n verwacht punt gelijk verzilverd wordt. Ewoud kreeg een vleugelgambiet tegen, en terwijl zijn tegenstander een theoretische variant op het bord kwakte, moest Ewoud al snel veel nadenken. Echter zodra de Almeerder moest omschakelen van theorie naar zelf zetten bedenken ging het mis en was Ewoud er als de kippen bij om het punt binnen te halen. Met 4 uit 4 is Ewoud de man in vorm aan Puttense kant.

Op de overige borden nog geen reden tot zorgen. Uiteraard zouden we het zwaar krijgen op de lage zwartborden. Olger begon daar dus met 3 kwartier meer, al snel werd het een complexe stelling met tegengestelde rokades. In het middenspel stond Olger niet zo goed, maar zijn tegenstander was wat voorzichtig en Olger kon de aanval overnemen. Jasper Valstar (6) stond een tikkeltje minder, maar nog niets ernstig, wel had hij meer tijd. Tenslotte gooide Ron Flohr (7) alles op de aanval. Dat zag er kansrijk uit, maar als zwart zou kunnen ontsnappen zou Ron wel eens heel weinig pionnen over kunnen houden.

Toen de tijdcontrole naderde werd het beeld gunstiger. Robin had een pionnetje gewonnen en veel meer tijd. Gezien die stand boden Olger van Dijk en Jasper ongeveer gelijktijdig remise aan. Olger week na een zet of 15 af van de theorie en verloor daarmee zijn voordeeltje. De stelling die nu nog resteerde (dame-eindspel) was potremise. Zijn tegenstander – één van de twee toppers aan Almeerse kant – kon het aanbod echter niet aannemen. Bij Jasper een soortgelijk tafereel. Hij had zijn minnetje weggewerkt, maar hier zal nog wel veel meer spel in dan bij Olger, en er moesten punten gescoord worden aan Almeerse kant.

Uiteindelijk haalden we hier een halve punt. Jasper raakte het spoor bijster. Hij had nog voldoende tijd, maar verloor een pion en kon niet meer in een ongelijke lopereindspel vluchten. Bij Olger werd het wel remise. Niet lang daarna ook remise bij de andere Olger. Zijn aanval was kansrijk, maar hij miste de beste voortzetting. Toen de rookwolken waren opgetrokken was de stelling eerder iets beter voor wit. Echter wit had nagenoeg een hele partij in tijdnood gespeeld, dus bood hij remise aan, wat Olger aannam.

Toen won Kevin. Dat klinkt als een vanzelfsprekenheid, en dat was het ook. Weer een gelijke stelling waar niets aan de hand leek. Kevin sloeg een remiseaanbod af en overspeelde vervolgens zijn tegenstander in de tijdnoodfase: 3-2. Met het punt van Robin nog in de wachtkamer was 1 matchpunt dus wel binnen. De vraag was volgt er een tweede?

Rons aanval was niet doorgeslagen, dus stond hij in een gelijke lopereindspel (met ook nog een toren) een paar pionnen achter. Het aantal pionnen was gering, en waren ook niet heel erg verbonden, waarmee er remisekansen waren. Remise leek ook het hoogst haalbare bij Rogier Dijk (1). Hij stond een kwaliteit achter, maar het leek erop of hij een vesting kon bouwen.

Het beslissende halfje kwam van Ron. Hij wist af te wikkelen naar een toreneindspel met 2 tegen 0 pionnen, waarvan Ron er 1 gelijk won, terwijl de ander een randpion was. Simpel remise en 4,5 voor PSV DoDO!

De stand tussenstand met alleen Rogier nog bezig

De tussenstand met alleen Rogier nog bezig

Dijk - Woudsma, zwart aan zet

Dijk – Woudsma, zwart aan zet

Toen wachtten we alleen nog op Rogier. Kon hij het keepen, of kon zwart er toch doorkomen? Oordeelt u zelf. Zwart koos voor …Td1 waarna het lijkt alsof Rogier in zetdwang is. Hij besloot tot f5, waar g4 waarschijnlijk betere remisekansen had geboden. Er werden wat pionnen geruild, waarna zwart de eeuwige dreigingen …g4-g3 of …TxLe3 in de stelling kreeg, dat bleek de lastig te verdedigen.

Hiermee kwam de eindstand op 4,5-3,5 en hebben we al 5 punten voordat het seizoen over de helft is. Volgende ronde spelen we tegen Hoogland, een wedstrijd waarin we opnieuw voor de punten gaan! De stand in onze poule is curieus te noemen. Wij staan 5e, maar nummers 6 t/m 10 hebben allen 2 punten. Het goede nieuws is dan dat we 3 punten los staan van plek 6, maar ook dat het gat met de degradatie plaatsen nog steeds maar 3 punten is.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>