Vlaggenschip verslaat SMB

by Kasper Dokter 0 Comments

In ronde 6 speelden we, na twee uitwedstrijden, weer eens thuis. Dat was misschien wel het opvallendste verschil met de voorgaande wedstrijden, want net als vaker dit seizoen waren voor de tijdcontrole de punten al binnen.

Een ander verschil ten opzichte van ronde 5 was dat we deze keer met maar liefst 2 Olgers speelden ipv geen. Olger van Dijk (1) was weer van de partij en Olger van Donk (8) verving Mark Kortrijk. SMB was nagenoeg compleet en bedient zich altijd van creatieve opstellingen. Captain Kasper Dokter had dat goed ingeschat en toen bleek dat de sterkste Nijmegenaren op de borden 3 en 6 zaten, maakten we ons geen zorgen. Op 6 zat Ron Flohr, die in de opening weinig tijd nodig had, hetgeen niet gezegd kon worden van zijn tegenstander. Ron verloor weliswaar een pion maar had daar wel wat ontwikkelingsvoorsprong voor als compensatie.

Tussen de partijen van beide Olgers veel parallellen: dezelfde opening, offers etc. Het offer van Olger van Dijk was zeker correct, dat van Olger van Donk wat minder, maar zeker ook kansrijk. Op de overige borden begon het er hier en daar ook al goed uit te zien. Robin van Ee (2) had een vrijpion gekregen en als enige compensatie daarvoor had zijn tegenstander het loperpaar. Toen Robin één van die lopers wist op te sluiten was het punt binnen. Kevin van Brummelen (4) won een kleine kwaliteit, maar miste de beste voortzetting waarna zijn tegenstander nog een pion voor de moeite kreeg. Heel veel maakte dat niet uit omdat Kevins aanval erg lastig te pareren was, dat lukte dan ook niet: 2-0. Hierna deed SMB wat terug door op bord 8 te winnen. Olger kreeg het offer niet werkend (veel meer dan een paard + 2 pionnen tegen een toren zat er ook niet in) en kwam in een eindspel terecht van toren + 2 lopers tegen toren + loper en 3 pionnen. Objectief gezien remisekansen, maar het speelt natuurlijk makkelijker voor de partij met het extra stuk. Olger kwam er niet meer aan te pas.

Op dat moment waren we, ondanks de voorsprong, niet zeker van een goede afloop. Jasper Valstar (7) en zijn tegenstander vochten tegen hun slaap, en toen er een ongelijke lopereindspel met compleet symmetrische pionnenstructuur overbleef, gaven ze zich gewonnen: 2,5-1,5. Ron was onder druk gekomen en moest wat stukken ruilen om die druk op te heffen. Hij miste een kans zijn pion terug te winnen en ging toen een loper tegen paard (Ron) eindspel in met de dames nog op het bord, en dus nog steeds met die pion minder. Olger stond inmiddels gewonnen maar had nog weinig tijd, zou hij er zonder kleerscheuren vanaf komen? Ewoud ’t Jong (3) keek al een tijdje tegen een klein minnetje aan, maar zijn tegenstander speelde wat planloos waardoor Ewoud steeds meer vat op de stelling begon te krijgen. Van Rogier Dijk (5) zijn partij snapte ik niet veel: -0.3 zegt mijn computer nu. Al met al nog geen duidelijkheid waar die 2 laatste punten vandaan zouden moeten komen.

Toch viel het allemaal op zijn plaats. Olger wikkelde af naar dame tegen toren+paard en dat klinkt nog niet zo gewonnen, totdat ik er bij vermeld dat Olger ook 2 pionnen voor stond. Ewoud was inmiddels zelfs iets beter komen te staan, en tot overmaat van ramp kon zijn tegenstander zijn paard niet meer redden. Hiermee was het ineens 4,5-1,5. Toen niet veel later ook Rogier veel materiaal cadeau kreeg was alleen Ron nog bezig.

De dames waren geruild, maar Ron stond nog steeds een pion achter. Gezien Rons miraculeuze redding in de vorige ronde hadden we het punt al geteld. Helaas voor onze tovenaar was deze tegenstander wat meer op zijn hoede (je wordt niet zomaar topscorer in de promotieklasse) en verloor Ron.

Doordat Zevenaar met 6-2 won staan we weer helemaal gelijk. Het gat met Voorst en Doetinchem is nog steeds 4 punten, en die twee teams spelen de volgende ronde tegen elkaar. Wij nemen het dan op tegen Wageningen 3.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>