Vlaggenschip sluit 2015 af met perfecte score

by Kasper Dokter 0 Comments

Voor de laatste ronde van 2015 togen we naar Voorst. Na eerst het goede adres in Wilp te hebben bewonderd, bleek de echte speellocatie (aan dezelfde weg, met hetzelfde nummer) een paar kilometer verderop te liggen. We waren compleet en Voorst was dat ook (voor het eerst). Op de ranglijst stonden we dicht bij elkaar, maar op papier waren wij favoriet.

Het wedstrijdverloop was zeer vergelijkbaar met eerdere wedstrijden. Zo bij het naderen van de tijdcontrole sloegen we toe, waarna de tegenstander ons niet meer kon inhalen. Vanuit een thematische Le3-Najdorf won Jasper Valstar (8) plots een stuk na een schijnoffer met de dame. Hij moest daarna nog wel even rekenen, maar bleef het stuk voor en hij zorgde daarmee voor de 1-0. De 2-0 kwam op naam van Ron Flohr (7) die flink ten aanval trok: niet rokeren, Tag1, g4, h4; dat werk. Lang leek het niet door te slaan, al kostte het zijn tegenstander flink wat tijd. Dat brak hem uiteindelijk op en stond hij pardoes mat. Kevin van Brummelen (3) won ook, tegen de Voorster kopman won hij in het middenspel een paar pionnen. Zijn tegenstander had daar wat vage compensatie voor, dus gaf Kevin een pion terug om dat allemaal uit de stelling te halen. Onder die druk verblunderde zijn tegenstander een kwaliteit. Ondertussen had Ewoud ’t Jong (2) ergens tot remise besloten. Ik had de indruk dat hij nooit echt los kwam met zwart. Ten slotte deed Voorst wat terug door op bord 1 te winnen, waar Rogier Dijk, in een gelijke stelling op de 40e zet plots mat toeliet.

Goed, 3,5-0,5 en de tijdcontrole gehaald. Waar kwam het beslissende punt vandaan? Robin van Ee (4) had een moeilijk toreneindspel op het bord, met 3 losse pionnen voor hem tegen 3 verbonden pionnen voor zijn tegenstander. Zijn voordeel was dat één van zijn vrijpionnen al wat verder was, en dat zijn koning actiever was. Olger van Dijk (5) had een kleine kwaliteit gewonnen tegen een pion, maar gaf na de tijdcontrole een pion weg, en daarna zelfs zomaar een vol stuk. Hij rommelde nog wat, maar het zag er hier niet goed uit. Tenslotte kreeg Mark Kortijk (6) een aanval over zich heen. Omdat zijn tegenstander de winst miste, hield hij hield alles goed bij elkaar. Mark offerde materiaal terug om niet mat te gaan en hield een eindspel over met loper tegen paard, waarbij Mark nog zijn b- en f-pion had en zijn tegenstander de d-pion.

Olger verloor inderdaad, maar Robin speelde het eindspel goed uit, hij sneed de koning af, en liep door met zijn vrijpionnen. Zijn tegenstander kwam welgeteld tot 1 pionzet en had dus geen enkel tegenspel. Nadat de 4,5 binnen was, waagde Mark nog een winstpoging. Het leek heel lang goed te gaan, en dat had het ook moeten gaan. Mark had zijn f-pion kunnen offeren en dan met zijn b-pion kunnen door lopen. Zoals het ging had zijn tegenstander voldoende tempi om het te keepen: 5-3 dus.

Met deze overwinning staan we nu op 8 uit 4, een ongekend begin, maar het zwaarste deel moet nog komen, met o.a. de laatste ronde tegen Zevenaar.

Een nog betere statistiek is echter onze score in al onze wedstrijden in 2015:

15 januari tegen Caissa 7,5 – 0,5
5 februari tegen Briesend Paard 6 – 2
13 maart tegen De Toren 4 5,5 – 2,5
14 april tegen VDS 4,5 – 3,5
26 september tegen Kasteel 4,5 – 3,5
10 oktober tegen Zutphen 5,5 – 2,5
7 november tegen ASV 4 4,5 – 3,5
12 december tegen Voorst 5 – 3

16 uit 8!! Van plaats 6 in de eerste klasse, naar plaats 1 in de promotieklasse. Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren vaak sterkere tegenstand gehad, maar het is toch een mooi rijtje. Laten we kijken wat 2016 ons brengt.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>