Vlaggenschip neemt belangrijke punten mee uit Nijmegen

Na de winterstop was het doel simpel: handhaving. De lastigste tegenstander troffen we gelijk in ronde 6: SMB Nijmegen. Een opvallend team, met een paar heel sterke spelers, maar in de breedte niet heel sterk. Gemiddeld waren we ongeveer even sterk (Robin van Ee ontbrak, en Jasper Valstar (8) viel voor hem in), maar veel hangt af van de opstelling en dat zat ons mee. SMB had de eerste twee borden opgeofferd en hun twee sterkste spelers misten onze toppers.

In Nijmegen wordt om twaalf uur begonnen  (nou ja, een stuntelende wedstrijdleider liet ons pas na 12:15 beginnen) dus we waren er vroeg bij. Het eerste resultaat viel op bord 6. Ron Flohr had de pech op dat bord één van de Nijmeegse toppers te treffen en ging met zwart ten onder. Een wat passieve stelling werd open gebroken door wit en er was geen houden meer aan. We deden wat terug doordat Ewoud ’t Jong (1) wist te winnen. Met inmiddels een rating van boven de 2150 lijkt er geen maat meer te staan op onze kopman. Hij kwam twee pionnen voor, maar het lichtestukkeneindspel was nog lastig genoeg doordat zijn tegenstander het loperpaar had. Ewoud wikkelde echter op zijn gemakje af naar eindspel met lopers van ongelijke kleur, met een pion meer voor Ewoud. Remise toch, zou je zeggen. Ewoud wist echter op Carlsiaanse wijze het punt binnen te tikken. In de tijdnoodfase liepen we snel uit. Olger van Dijk (1) en Rogier Dijk (2) troffen minder sterke tegenstanders. Olger scoorde het punt in een toreneindspel, terwijl Rogier een, voor hem typerende, rommelstelling naar zijn hand wist te zetten.

Of het op de overige borden goed zou komen was nog maar te vraag. Kevin van Brummelen (4) stond 2 pionnen achter, maar toen hij een stuk cadeau kreeg (op ongeveer dezelfde manier waarop Kevin zelf een stuk verloor in een eerdere wedstrijd) keerde de kansen. Olger van Donk (5) was rustig een dichtgeschoven stelling aan het keepen tegen de Nijmeegse kopman, met een rating van ruim 2200. Mark Kortrijk (7) stond lange tijd onder druk, maar hield het droog en wist naar remise af te wikkelen. En dan de invaller. Na 2 nullen leek het nu beter te gaan. Vanuit een Caro-Kann ontwikkelde Jasper een aanval die beslissend had moeten zijn. Hij vergiste zich echter en kwam in een verloren eindspel terecht. Doordat de SMB-er de winst liet liggen kreeg Jasper opnieuw een kans om te winnen, maar zelfs de simpelste afwikkeling naar een compleet gewonnen pionneneindspel ontging hem. Zijn voordeel verdampte en uiteindelijk verloor hij nog.

Voor het resultaat maakte het gelukkig niet meer uit omdat ook Olger heel knap remise had gespeeld en Kevin nooit meer ging verliezen. Hij ontweek een T+L tegen T stelling en won een paar zetten later. Met deze 5-3 overwinning zetten we een goede stap op weg naar klassebehoud. Over 5 weken kunnen we het thuis tegen ASV 3 afmaken.

Comment ( 1 )

  1. Peter Teune
    top!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>