Vlaggenschip loopt averij op

Na 6 overwinningen is er een eind gekomen aan onze maximale score. Het had weinig gescheeld of er was ook een eind gekomen aan onze ongeslagen status. Maar een Carlseneske overwinning van Mark Kortijk (8) na 5 uur schuiven in een remise-eindspel redde een matchpunt voor ons: 4-4.

We mogen deze ronde gerust een collectieve off-day noemen. Niets ten nadele natuurlijk van onze Wageningse tegenstanders, die op bijna elk bord een ratingverschil van soms meer dan 100 punten moesten zien te overbruggen en daar zeer goed in slaagden. Ze gaven weinig kansen weg en verdedigden taai.

Desalniettemin had het om 16:00 gewoon 3-1 voor ons moeten staan. Jasper Valstar (7) miste in een gelijke stelling het plan van zijn tegenstander en dat kostte een stuk. Hij rommelde wat maar kon een terechte nederlaag niet vermijden. Ewoud ’t Jong (1) had inmiddels remise gespeeld. Vanuit de opening werd één en ander geruild, maar toen Ewouds tegenstander met tactische middelen nog meer wilde ruilen, had Ewoud materiaal kunnen winnen. Hij miste dit en het werd remise. Ron Flohr (3) verzuimde een pion te winnen en een gewonnen eindspel over te houden, in plaats daarvan gaf hij een pion weg, en werd hij vervolgens onder de voet gelopen. Kevin van Brummelen (6) won een kwaliteit en had de partij daarna vrijwel direct kunnen winnen door gebruik te maken van de losse stukken en bijna ingesloten dame van zijn tegenstander. In plaats daarvan liet hij een tegenaanval toe, en moest hij vechten voor remise. Geen 3-1 dus, maar 0,5-2,5 en een slechte stelling.

Daarmee was het leed nog niet over. Mark Kortijk (8) leek al na 10 zetten onder de voet gelopen te worden tegen een Koningsgambiet. Hij vluchtte in een passieve stelling met een pion minder. Robin van Ee (5) won ook een kwaliteit, maar aarzelde één zet in het vervolg en had toen helemaal niets meer, alleen veel minder tijd. Robin wist een eindspel te bereiken van paard en wat meer pionnen tegen paard+loper.

Gelukkig won Rogier Dijk (1) wel gewoon. Nou ja, “gewoon”. Rogier offerde een stuk zonder directe compensatie, of je moet vage dreigingen in de tijdnoodfase compensatie noemen. Echter de engines geven Rogier gelijk. Het offer is correct, en zwart kan alleen met zeer secuur spel remise bereiken. Dat lukte niet en daarmee scoorde Rogier ons eerste punt van de dag.

1,5-2,5 achter met 3 slechte stellingen en een potremise eindspel bij Olger van Dijk (4) nog op de borden. Bovendien hadden we het hele seizoen nog geen vechtschaak nodig gehad, dus de vraag was of Olger, Robin, Kevin en Mark die 2,5 (of nog liever 3) punten gingen binnen halen.

Gelukkig bleek dat wel zo te zijn. Olger kwam niet verder dan remise. Hij stond eerder minder in het toreneindspel tegen de Wageningse topscorer en bij latere analyse bleek er ook niet meer dan een symbolisch plusje mogelijk geweest. Robin ging langs de afgrond, met name omdat zijn tegenstander verzuimde te gaan lopen met zijn enig overgebleven pion. Na wat geschuif offerde de Wageninger een stuk terug vergezeld van een remise aanbod: 2,5-3,5.

Inmiddels was het bij Mark wel remise. Hij had zijn pion terug gewonnen en het paardeindspel leek meer en meer op de Olympische dressuurfinale. Kevin had nog wat rommelkansen maar bleef uiteindelijk achter in een paard (Kevin) tegen loper eindspel met een pion minder. Gelukkig stonden alle pionnen nog wel op 1 flank. Daarnaast had Kevins tegenstander nog maar een paar minuten. Hij koos daarom voor het concreetste plan, wat Kevin ruimte gaf alles af te ruilen en met kale koningen op het bord was het remise.

Dan Mark nog. De stelling bleef lang remise totdat zijn tegenstander iets te actief werd met zijn paard en niet meer op tijd terug kon om een pion te dekken. Mark won een pion en daarna was het nog zaak goed op te letten dat niet alle pionnen eraf gingen, maar dat deed Mark uitstekend waarna het punt binnen was, en Mark de held van de dag.

Eerst veel goede stellingen niet omgezet in winst, maar daarna met wat mazzel toch een matchpunt: gemengde gevoelens dus.

Wat betekent dit puntverlies nu voor de stand? Zevenaar won met 5-3 van ASV 4 en staat nu één matchpunt boven ons (14). De strijd tussen Voorst en Doetinchem werd 4,5-3,5 voor Voost. Dat betekent dat Doetinchem nu 5 punten (8) achter ons staat en dus niet meer kan promoveren. Voorst staat nu 3 punten achter ons (10), maar een nederlaag in de volgende ronde tegen koploper Zevenaar betekent ook het einde van de Voorster promotiekansen. Wij promoveren ook als we in de volgende ronde van Doetinchem winnen, maar dan moet het wel wat beter dan we in deze ronde lieten zien.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>