Vlaggenschip is de weg kwijt

Op zaterdag 7 december verloor het vlaggenschip fors van het op papier zwakkere SMB. Lange tijd zag het er naar uit dat we er met de overwinning vandoor zouden gaan, maar rond de tijdcontrole faalden we, net als in de vorige ronde collectief.

De openingsschermutselingen brachten de stand op 1-1. Ruben Kuijper (5) verloor na een scherpe opening, omdat hij een grapje miste. Zijn tegenstander had geen KNSB rating, maar wat onderzoek (Google is your friend) bracht een FIDE rating van 2169 boven water. Geen schande dus. Onze 2100-speler, Ewoud ’t Jong (3), kreeg in de opening een stuk cadeau omdat zijn tegenstander in een bekende grap ging staan.

Daarna zag het, zoals gezegd, goed uit. Mark de Graaf (8) stond ook na de opening al gewonnen (pion+aanval) en Mark Kortrijk (1) kreeg in een eindspel met ongelijke lopers en torens een gevaarlijke vrijpion. Bij de overige stellingen was niet zoveel aan de hand.

Toen Mark op bord 1 won was er al het een en ander gebeurd. Jasper Valstar (7) en Olger van Dijk (4) blunderden gelijke stellingen weg en Robin van Ee (2) kon zijn razend moeilijke stelling ook niet houden in tijdnood. 4-2 en dus moesten Kevin van Brummelen (6) en Mark winnen. Kevin had de hele partij licht voordeel en ook veel meer tijd. Meer dan een op het oog iets beter eindspel wist hij er niet uit te halen. Het ging echter helemaal mis en hij verloor zelfs nog.

Toch was dat niet het grootste drama van de dag. Mark stond zoals gezegd na de opening al helemaal gewonnen. De witte koning werd over het bord gejaagd en het was wachten op een winnende combinatie, of anders kon Mark gewoon ruilen en dan zou zijn vrijpion beslissen. Hij vond echter de beslissende klap niet, maar koos ook niet voor afruilen. Na 4 uur zoeken naar een winst ging hij te ver en kreeg hij het deksel op de neus.

Kortom, een desatreus einde van 2013 voor het vlaggenschip. In janurari (de 4e al!) wacht topfavoriet Bennekom, waarna we van het voorjaar onszelf veilig mogen proberen te spelen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>