Vlaggenschip haalt 2 punten op in Zutphen

In de tweede ronde van de OSBO promotieklasse heeft het eerste opnieuw gewonnen. Opnieuw waren we op papier veel sterker, maar kwam dat er niet echt uit.

De tegenstander was Zutphen, waar we in het verleden vaker tegen gespeeld hebben, maar gek genoeg waren die wedstrijden altijd in Putten. Bij aanvang van de wedstrijd bleek dat Zutphen met 2 invallers speelden, terwijl wij compleet waren. We waren amper bezig of bord 5 stond al in brand. Ron Flohr had twee stukken geofferd om zijn tegenstander mat te zetten, alleen liep het niet mat… Hij kwam in een dubbel toreneindspel terecht met een loper minder, en hield dat nog even vol, maar uiteindelijk berustte hij in het onvermijdelijke.

Deze achterstand was natuurlijk vervelend maar op meerdere borden zag er het toen al goed uit. Eerst haalde Ewoud ’t Jong (1) nog een correcte remise met wit tegen de Zutphense kopman. Iets meer tijd en een prettige stelling. Daarna vielen de punten als rijpe appels van de Zutphense boom. Eerst won Robin van Ee (6). Hij kreeg een stuk cadeau en liet dat niet meer glippen. Mark Kortrijk (7) had al vanuit de opening druk op de damevleugel en toen zijn tegenstander een klein foutje maakte wikkelde hij af naar een gewonnen toreneindspel en Jasper Valstar (8) hield een (Morra)gambietpion vast en offerde die terug om zijn tegenstander in een dodelijke penning te krijgen.

De matchpunten werden binnengesleept door Kevin van Brummelen (5). Kevins tegenstander kwam ongeveer 45 minuten te laat, maar Kevin liet zich niet gek maken en speelde een degelijke partij. In een afwikkeling won hij een kwaliteit en de stelling was dermate “los” dat zijn toren + loper veel sterker waren dan de paard + loper van de Zutphenaar.

De laatste twee partijen kende de meeste dramatiek. Eerst de tragedie. Olger van Dijk (3) speelde een prima partij, kreeg met wit een goede stelling, maar kon de beslissende klap niet vinden. In de analyse bleek die er ook niet te zijn. Zijn stelling ging van goed naar remise, en in het resterende toreneindspel verloor hij nog. De komedie vond plaats bij Rogier Dijk (2). Lange tijd werd er door beide partijen rustig gemanoeuvreerd. Pas in tijdnood barstte het los. Rogier offerde een kwaliteit, maar leek onder de voet gelopen te worden. In het laatste uur liet Rogier zien hoe sterk de combinatie van dame en paard kan zijn en trok hij de partij naar zich toe.

Na 2 ronden promotieklasse staan we bovenaan, maar pas aan het eind van het seizoen spelen we tegen de sterkere teams. Overigens is het voor het eerst(!) dat we in de promotieklasse zijn begonnen met 2 overwinningen.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>