Vlaggenschip eindigt met nul

Het ging nergens meer om in Arnhem op de 23e april. Het kampioenschap was verkeken, en onze streak van 6 overwinningen bleek uiteindelijk voldoende voor promotie. Wel was het spel weer sprankelend en had er zeker meer ingezeten dan de 4,5-3,5 nederlaag tegen de kampioen.

De afwezigen.

We waren niet compleet deze zaterdag, sterker nog, dit was onze zwakste opstelling tot nu toe. Dat Robin van Ee er niet bij zou zijn wisten we al een tijdje. Olger van Dijk was er bij geweest als het nog ergens om gegaan was. Nu dit niet het geval was staakte hij zijn zoektocht naar oppas, en voerde hij deze zaterdag zijn vaderlijke taken uit. Olger zal dit seizoen snel willen vergeten: hij scoorde slechts 2 uit 6. Volgens eigen zeggen zijn slechtste resultaat ooit. Het statistisch bureau van PSV DoDO kan inderdaad bevestigen dat dat geldt voor de 17(!) OSBO-seizoenen waarin Olger in PSV DoDO 1 speelde. Robin had een wat wisselvallig seizoen en zal met 4,5 uit 8 en een kleine ratingmin ook niet helemaal tevreden zijn.

De nestors.

Dan de wedstrijd. Doordat we verzwakt waren had captain Kasper Dokter de opstelling wat aangepast en op zich werkte dat concept prima. De nestors van het team (met alle respect) kwamen vrij vlot tot remise. Beiden op een hoog bord tegen sterkere tegenstanders, dus geen vuiltje aan de lucht. Ron Flohr (3) kreeg het al na minder dan 10 zetten aangeboden. Dat was hem wat te gortig, maar een paar zetten later bood hij het zelf aan. Hij had helemaal niets. Voor Ron gold dit seizoen een beetje hetzelfde als Robin: wat wisselvallig, en een klein beetje ratingverlies, maar met een paar belangrijke overwinningen (en natuurlijk die fantastische schwindel in Beekbergen!) maakte Ron een prima debuut in Puttense dienst. Ewoud ’t Jong (2) kwam wat onder druk te staan, maar door de ongelijke lopers werd het nooit veel. Correcte remise, zoals Ewoud ze wel vaker had dit seizoen. Met 5 uit 9, altijd op een hoog bord, blijft hij de stabiele factor van het team (met ook 17 OSBO-seizoenen achter zijn naam).

De “zwakste” spelers.

Nu dan de twee zwakste spelers van het team, die erg goed begonnen maar daarna weer wat stoom verloren. Jasper Valstar had er geen moeite mee op bord 1 te spelen tegen de Zevenaars topspeler Guust Homs. Toen echter na 4 zetten de voorbereiding niet op het bord kwam werd het een zware middag voor Jasper. Guust incasseerde een pion en schoof het rustig uit; echt rommelen zit er tegen bijna 2200 ook niet in natuurlijk. Jasper kwam hiermee op 4 uit 8 met een TPR precies gelijk aan zijn rating (hoe krijg je het voor elkaar), en zal hier, na die goede start, niet tevreden mee zijn. Mark Kortijk (6) zat het hele seizoen wat lager dan in voorgaande seizoenen en liet met een TPR van bijna 2000 (4,5 uit 7) zien dat hij klaar is voor sterkere tegenstand. Ook vandaag kwam hij weer dichtbij de winst, maar zijn pluspion was niet voldoende om de verdediging van zijn tegenstander te doorbreken.

De puntenmachines.

Met 7,5 uit 9 werd Rogier Dijk (7) topscorer van het team. Afgezien van een afgrijselijke blunder tegen Voorst tikte hij ze achter elkaar binnen. Ook deze keer weer een punt uit het boekje. Hij zadelde zijn tegenstander op met hangende pionnen en een slechte loper en maakte het daarna feilloos af. Ook bij Kevin van Brummelen (4) is meestal om 16:00 het punt wel binnen. Elke keer gaat dat via een kalme opening, waarna hij een kwaliteit wint. Ook tegen Zevenaar haalde hij zo het punt binnen tegen één van de sterke Duitse spelers van Zevenaar: 6 uit 9 dit seizoen, maar dat kan alleen maar meer worden.

De invallers.

Wie goed geteld heeft ziet dat we met 3,5-2,5 voor staan, en even zag het ernaar uit dat we gewoon met 5,5-2,5 zouden gaan winnen. Bij Erik van Cappellen (8) was dat met veel mazzel. Na de opening verzuimde zijn tegenstander de beslissende klap uit te delen, waarna Erik helemaal terug kwam in de partij. Toen hij later ook nog een kleine kwaliteit won, hield hij een gewonnen eindspel over. Natuurlijk niet heel makkelijk te winnen, maar toen Erik pardoes een paard weggaf zat ook remise er niet meer in. Kasper (5) tenslotte had misschien nog wel meer pech. Tot nu toe was hij een degelijke invaller, maar vandaag maakte hij er een rommetje van. Dat rommeltje bleek later nog lang theorie te zijn. Zijn tegenstander speelde een sterk nieuwtje, maar Kasper reageerde goed. In tijdnood had hij teveel goede zetten en koos voor iets ongevaarljks in plaats van een (naar later bleek verwoestende) meer dwingende aftrekaanval. Na de tijdcontrole bleef er niets van de aanval over, maar stond Kasper ook een pion achter in een paard tegen loper eindspel en verloor hij nog. Met 2 uit 4 tegen 1858 gemiddeld zal Kasper echter niet ontevreden zijn. Overigens in het stukje over invallers nog een eervolle vermelding voor Olger van Donk die met 1 uit 2 misschien niet zo goed scoorde, maar wel in de 1e ronde een heel belangrijk punt binnenhaalde.

Zo won Zevenaar voor de 5e keer met 4,5-3,5. Dat is natuurlijk knap, maar dat betekent dat het nog zwaar gaat worden voor dat team in de KNSB. Dat geldt natuurlijk ook voor ons, maar we gaan ons best doen. Op 17 september begint ons 2e KNSB-avontuur!

Comments ( 2 )

  1. Kasper
    Erg jammer dat het niet is gelukt zaterdag. Volgende keer beter!
  2. PaertC3
    benieuwd wat dat volgend seizoen gaat worden..gefeliciteerd met de promotie iig :-)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>