Vlaggenschip begint 2014 met nederlaag

De champagne had net de oliebollen weggespoeld of de 4e ronde promotieklasse stond weer voor de deur. Na twee onverwachte, harde nederlagen kregen we geen tijd om op adem te komen. Tegenstander was namelijk Bennekom, die dit seizoen titelfavoriet nummer 1 zijn en dat tot op heden ook waarmaken.

Beide teams waren niet helemaal compleet. Wij misten Olger van Dijk en teamleider Kasper Dokter. Diederik van Donk was bereid in te vallen.

De eerste slag was voor Bennekom. Ruben Kuijper (3) had weinig kans tegen de Bennekomse kopman Hofstra en werd na een moeizame opening tactisch van het bord gezet. Dit terwijl onze kopman, Ewoud ’t Jong (2) op remise werd gehouden. Bennekom reageerde hierop door bij Mark Kortrijk (4) en Jasper Valstar (5) remise aan te bieden. Bij Mark was alle muziek inderdaad uit de stelling, terwijl bij Jasper wat tijdelijke kansen leken te zijn ontstaan, tegenover een langetermijnnadeeltje. Beide aanboden werden dus aangenomen. In de analyse bleek dat Jasper nog wel wat kansen had, maar het plan dat daarvoor nodig was had hij niet gezien.

Kortom, de 4 overgebleven spelers moesten de stand gelijk trekken. De taak werd zwaarder doordat Diederik van Donk (7) plots verloor. Hij had een goede stelling maar in een moment van onoplettendheid verloor hij een kwaliteit. Zijn tegenstander wist met deze voorsprong wel raad en zo werd het 3,5-1,5 voor Bennekom.

Om te winnen moesten we nog 3 punten halen uit 3 partijen. Onmogelijk? Misschien wel, maar we kwamen dichtbij. Kevin van Brummelen (1) speelde een goed middenspel en leek op weg naar een goed eindspel. Zijn tegenstander speelde het echter net wat actiever en wist veel eerder vrijpionnen te creëren dan Kevin en daarmee was de partij en de wedstrijd voor Bennekom binnen.

Op de twee overgebleven borden streden we om de eer en in beide gevallen zien we lichtpuntjes. Net als de vorige ronde had Robin van Ee (6) een complexe stelling in tijdnood tegen een sterkere tegenstander. Liet hij zich tegen SMB nog de kaas van het brood eten, nu incasseerde hij een stuk en gaf daarna niets meer weg. Knappe overwinning en dus de volgende keer op een hoger bord 🙂

Mark de Graaf (8) heeft dit seizoen de meeste pech. Twee compleet gewonnen stellingen hielp hij al om zeep. Ditmaal speelde hij het veel rustiger en kwam hij (ondanks de veel sterkere tegenstand dan in de vorige twee ronden) in een gewonnen eindspel terecht. Helemaal perfect speelde hij dat niet, zodat de Bennekommer met een blauw oog en een half punt ontsnapte.

De volgende ronde is op 8 februari, waarin we serieus stappen moeten gaan zetten naar lijfsbehoud.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>