Snert met roggebrood en spek, schaken en een pizza dynamite

by Kasper Dokter 0 Comments

De eerste zaterdag van het nieuwe jaar is de dag van het jaarlijkse schaaktoernooi in Harderwijk. In de achtertuin van  Rogier een mooie kans het jaar goed te beginnen. Aanstormend talent Erik, de vorige en huidige teamleider, Jasper en Kasper en de Puttens kopman gaven acte de présence. Zeven rondjes rapid, 20 minuten per persoon per partij. Net lang genoeg om een fatsoenlijke partij te spelen, maar te kort om er zwaar aan te tillen, ideaal dus.

Een heikneuterig toernooi volgens Rogier die al vaker meespeelde. Niettemin waren er ruim 80 schakers op afgekomen, waaronder Cor Petersen en Andries Mellema die ook sporen in Putten hebben liggen. Het heikneuterige zat dit jaar in de indeling, zwitsers op alfabet, het elke ronde aflezen van alle 42 partijen, in de roggebrood met spek en in het bepalen van de eindstand waarover later meer.

Erik wisselde nederlagen af met overwinningen en kwam zodoende uit op 3 punten. Jasper, Kasper en Rogier speelden een redelijk toernooi en kwamen uit op 5 punten, een gedeelde 5e t/m 16e plaats. Rogier had op iets meer gehoopt, maar hij kon lekker met de fiets naar huis. Ik speelde een ontspannen toernooi, niet te zwaar er aan tillen, gewoon elke ronde spelen. In de ochtend voor mij onbekende tegenstanders, geen idee of ze kunnen schaken, dus hoppa in ronde 3 gewoon Pxf7 in het Russisch tegen Ben Poelstra die achteraf 2000+ bleek te hebben. Het liep goed af, al heeft zwart tussendoor wel eventjes gewonnen gestaan. In de middag een degelijke overwinning op Bart Duijker (1900+) gevolgd door een nederlaag tegen Arnold Frijling (2180) die zijn tijd beter indeelde en daarnaast ook nog eens bewees te kunnen schaken. Zo kreeg hij zijn revanche voor de nederlaag van jaren terug in de OSBO-cup. Daarmee was er niemand meer in het veld met 100%. Een aardige overwinning tegen vd Klis (1800+) bracht me op 5 punten bij het ingaan van de laatste ronde. Met 5 man op 5 punten en Andries Mellema op 5,5 een spannende ronde. De organisatie riep niet alleen de partijen af, maar deelde ook de stand mee. Ik besloot me hier niet door te laten afleiden, maar gewoon te spelen, wit tegen Andries. Kort na de opening speelde Andries het niet zo handig en kon ik al toeslaan. Ik rekende echter niet diep genoeg en koos een rustige voortzetting. Toen ik een paar zetten later dezelfde combinatie mocht spelen met nog meer hout, aarzelde ik niet, en kreeg zo ook mijn revanche voor de nederlaag van vorig jaar in de OSBO-competitie. Dit was tegelijk de enige partij die ik binnen het half uur beëindigd en ik kon op mijn gemakje kijken wat de concurrenten deden. Die speelden onderling helaas geen remise, zodoende eindigden we met drie man op 6 punten. Wie zou het toernooi winnen?

Het heikneuterige was nog niet voorbij, gewoon op alfabet natuurlijk. Frijling eerste, ’t Jong tweede en Boris de Jonghe derde. Omdat ik verloren heb van Arnold kon ik er wel mee leven, maar een winnaar aanwijzen op basis van aantal overwinningen had me beter geleken! Verrassend was het dat de overige deelnemers gerangschikt werden op rating. Daardoor eindigde  Rogier officieel als vijfde, Jasper als tiende en Kasper als 11e. Dat leverde hem ook een prijs op, want iedere aanvoerder van een nieuw tiental won ook een prijs. Na de gewone prijsuitreiking begon het echte prijzenfestival en werden veel kaartjes voor het Dolfinarium verloot onder gejuich van de gelukkigen en applaus van de overigen. In dat applaus klonk waardering door voor de sponsor en voor de organisatie. Heikneuterig of niet, ze hadden het goed voor elkaar, niet zeuren en gewoon gezellig schaken. Chapeau.

Met Kasper en Jasper sloten we de schaakdag af bij een pizzeria in Putten waarna enkelen nog aftogen naar Utrecht voor de verjaardag van Olger. Kortom, een dagje teambuilding en clubbinding.

Het gaat natuurlijk om het schaken, daarom 5 opgaven uit partijen van mijn hand.

Uit ronde 1 tegen oud-plaatsgenoot en oud-straatgenoot Wijnand van Veenhuisen. Ik rokeerde lang en na Pxd5 Lxe7 Dxe7 Pxd5 exd5 Dxg7 stond ik erg goed. Toch was er iets beters!

{showChessDiagram}r1bqk2r/pp2bppp/2n1pn2/1B1P2B1/3Q4/2N5/PPP2PPP/R3K1NR w KQkq – 5 8,normal,center,Ewoud ’t Jong – Wijnand van Veenhuisen{/showChessDiagram}

We zijn één zet verder dan de gegeven zetten bij diagram 1. Er volgde na Dxg7 Tf8 Pf3 Dc5 Te1+ Le6 en we zijn bij de diagramstelling. Hier speelde ik a tempo Pd4, 0-0-0, Lxc6, bxc6, Txe6 fxe6 Pxe6 en met wat haperingen trok ik dit over de streep. Ook hier was er iets beters!

{showChessDiagram}r3kr2/pp3pQp/2n1b3/1Bqp4/8/5N2/PPP2PPP/2KRR3 w q – 5 14,normal,center,Ewoud ’t Jong – Wijnand van Veenhuisen{/showChessDiagram}

Ronde 6 tegen Dick van der Klis. Zojuist f6 gespeeld om de zwarte loper tot gelding te laten komen. Wit speelde Pa4-c5 en nu moest ik nog even een oplossing vinden, er dreigt Pxd3 en Pe6.

{showChessDiagram}r4rk1/1pb3p1/2p2p1p/p1NpP3/5P1N/1P1b3P/P5BK/2R5 b – – 1 25,normal,center,Dick van der Klis – Ewoud ’t Jong{/showChessDiagram}

De laatste ronde tegen Andries. Wit wint. De laatste zet was 0-0.

{showChessDiagram}r4rk1/pppqn1pp/5p2/n2p4/3P4/P1PB1Q1P/2P2PP1/1RB1R1K1 w – – 1 15,normal,center,Ewoud ’t Jong – Andries Mellema{/showChessDiagram}

En een paar zetten later. Hier had Andries zojuist b7-b6 gespeeld.

{showChessDiagram}r3r1k1/p1pqn1pp/1p3p2/n2p4/P2P4/B1PB1Q1P/2P2PP1/1R2R1K1 w – – 0 17,normal,center,Ewoud ’t Jong – Andries Mellema{/showChessDiagram}

Oplossingen:

1. De stelling hangt van penningen aan elkaar. Het paard op c6 en de pion op d5 zijn beide gepend. Allebei van het bord af dan maar: dxc6! Na Dxd4 volgt cxb7+ en bxa8D!

2. De partijvoortzetting was natuurlijk goed en wanneer je in een rapidpartij iets goeds ziet moet je niet te lang nadenken, maar Txe6+ fxe6 Dxb7 met totale vernietiging was veel beter!

3. De loper moet en zal meedoen, dus fxe5! Na Pd3 volgde e4! en wat wit ook speelt, het is uit. Hij probeerde nog Pg6, maar na exd3 Pxf8 Lxf4 Kh1 Lxc1 gaf hij op. Ook Lxd5+ (ipv Pxf8) cxd5! Txc7? d2 had hem niet geholpen.

4. Het eerste waar je naar kijkt is Txe7 Dxe7 Dxd5+ Kh8 Dxa5. Maar hoe staat het na De1+ Kh2? De witte loper op c1 is gepend en de dame is in de witte stelling. Toch had ik dit moeten spelen. De lopers zijn veel sterker dan de enkele toren, de zwarte koningsstelling is met f6 te veel verzwakt. Na een logische zet als Tae8 wint wit al met Dh5! h6 Lxh6!!

5. En de gemakkelijkste: Lxe7! Andries greep naar de toren, en toen naar zijn hoofd. De toren raakte hij niet, zijn hoofd wel. Voor de vorm volgden er nog een paar zetjes: c6 Lb4 Pb7 Kf1 c5? maar na Txe8+ Txe8 Lb5 was het over en uit.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>