PSV DoDO 1 ook volgend seizoen in de KNSB

Op een druilerige 1 april stond de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen op het programma. Tegenstander was Oud Zuylen Utrecht 2, een team dat nog niet zo heel lang geleden 2e klasse speelde. We waren opnieuw compleet (voor de 3e keer op rij!), terwijl de Utrechters met 2 invallers speelden.

Al snel was het eerste resultaat een feit. Topscorer Ewoud ’t Jong (1) en zijn tegenstander hielden het al na 17 zetten voor gezien. Ewoud had vlot gelijkspel bereikt en nu de stukken geruild werden zat er geen muziek meer in de stelling.

Op een aantal overige borden zag het er overigens op dat moment al plezant uit. Zo had Olger van Dijk (2) een vervelende pion op e6 geposteerd en leek een koningsaanval aanstaande en was ook Kevin van Brummelen (3) met wat stukken de vijandelijke stelling binnen gedrongen. Op de overige borden was weinig aan de hand, behalve misschien dat Rogier Dijk (6) veel meer tijd had, terwijl de openingsfase amper voorbij was.

Vervolgens werd het ook bij Ron Flohr (4) remise. Zijn stelling leek wat verdacht, en dus werd het remiseaanbod niet geweigerd. De opmaat naar een overwinning? Niet echt, want vanaf nu stortte alles in.

Olger miste de beste voortzetting (14.Dc2 of 14.Ld2 ipv 14.Ph4) en had niets meer, besloot tot een incorrect offer en verloor. Rogier werd onder de voet gelopen op de koningsvleugel wat hem een kwaliteit kostte. Kevin leek in de complicaties ten onder te gaan en ten slotte liet Jasper Valstar (7) zich wel heel makkelijk overlopen door twee hangende centrumpionnen.

We deden wat terug doordat Kevin toch nog won. De complicaties waarin hij tenonder had moeten gaan (23.f4 ipv 23.Df4) leidde in plaats daarvan tot een afruil en een gelijkstaand eindspel. In tijdnood ontfutselde hij zijn tegenstander nog een tweede halfje. Toen even later ook Robin van Ee (5) won was het ineens 3-3. In de opening leek de Utrechter steeds het beste van het spel te hebben, mede dankzij de controle over de c-lijn. Toen Robin die terugveroverde en er vervolgens veel geruild werd, bleef er een witte pion hangen. In het resterende lichtestukkeneindspel had Robin geen moeite meer om de vis op het droge te krijgen.

Op de vraag of we ons nog naar 4,5 konden schwindelen kwam snel een antwoord. Mark Kortrijk (8) was na de opening met 2 paarden blijven zitten tegen een loperpaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dat werd het wel. Hij kwam flink onder druk te staan en toen hij op de 40e zet die druk kon verlichten door dames te ruilen was het direct verloren. In plaats van dameruil had torenruil op d3 goede remisekansen gegeven.

4-3 achter en daarmee was de boodschap voor Rogier duidelijk. Ook omdat op dat moment duidelijk werd dat degradatieconcurrent Almere verrassend had gewonnen van BSG 2. In de tijdnoodfase wist hij wat stukken te ruilen een pion terug te winnen als compensatie voor de kwaliteit. Waarschijnlijk heeft wit in die stelling behoorlijke remisekansen, maar ja daar hadden we niets aan. Rogier manoevreerde behendig door en wist nog een pion te winnen. Daar tegenover stond wel dat zijn tegenstander met een toren op de onderste rij binnen kwam, met een penning op een licht stuk op f1: min of meer een garantie voor remise. Opnieuw liep de tijdsdruk op voor de Utrechter en hij maakte de beslissende fout om wat pionnen te ruilen. Hiermee kwam Rogier los en verloor de toren op de onderste rij aan kracht. Toen Rogier ook kans zag zijn paard van f1 bij het spel te betrekken was het snel voorbij. Rogiers eerste overwinning dit seizoen, maar wat een belangrijke!

4-4 derhalve, en daarmee voelde Oud Zuylen Utrecht zich terecht te kort gedaan. Met dit punt waren we veilig, later bleek dat we met een nederlaag ook veilig geweest waren omdat zowel Hoogland en UVS 2 verloren.

Op 6 mei dus om des keizers baard in en tegen Leiderdorp. Het andere team met minder dan 2000 gemiddeld dat het verrassend goed doet.

 

Comment ( 1 )

  1. Tjongie
    Nog 1 keer vlammen en we eindigen zelfs in het linkerrijtje!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>