Onhandige puntenverdeling OSBO cup

Zaterdag 23 januari mochten PSV DoDO 1 & 2 bekeren in de eerste ronde van de OSBO cup. Dat pakten we niet helemaal handig aan, van de 8 bordpunten bleven er 6 in Putten, maar toch ging maar 1 Puttens team door. Het eerste mocht tegen tweedeklasser ZSG2. (Daartegen had het tweede in de reguliere competitie met enig fortuin 4-4 gespeeld). Ik heb er niet al te veel van gezien, maar volgens mij ging het ongeveer zo:

Ron investeerde fors materiaal, maar incasseerde dat met een rentepercentage waar spaarders in Nederland alleen maar van kunnen dromen fors terug. Lijnen, rijen en diagonalen waren voor de vijandelijke koning niet veilig en dan blijft er weinig over om blij mee te zijn, althans vanuit Zwols perspectief. Dat was een snelle 1-0. Wat later werd het 2-0, Kevin vertelde dat zijn tegenstander een standaard breekzet vanuit Kevin zijn stelling niet kende. Ook dat hielp de Zwollenaren niet verder. Van Rogier zijn stelling weinig gezien, Ewoud stond volgens mij zeker niet minder en omdat hij inmiddels in een eindspel was beland leek hier geen vuiltje aan de lucht.

Schakelen we over naar het tweede. Die moesten tegen het eerste van die andere Zwolse club, ZZS!, een eerste klasser in de de Osbo competitie. Erik mocht het opnemen tegen de sterkste speler, en liep ergens in waar hij vermoedelijk niet in had willen lopen. Er volgende een wild-west partij met een materiaal verhouding zelden vertoond. Maar aan het einde van de partij was het punt voor ZZS!. Kasper, bord 2, mocht een gesloten siciliaan bestrijden. Dat ging niet helemaal goed, en na 57 zetten moest hij in verloren stelling de strijd staken. Diederik op 3 zag dat Kasper zijn tegenstander een gesloten siciliaan speelde, en de tegenstander van Reinier op 4 een Morra. Hm, dat is in Zwolle dus allebei kennelijk bekend terrein. Gesterkt door het feit dat hij een paar weken terug voor het eerst sinds tijden Kasper weer eens wist te kloppen, in een gesloten Siciliaan, daarom toch maar voor deze opening gekozen. Het werd een partij met veel onderhuidse spanning, waar tegen het einde de zetten voor Diederik makkelijker te vinden waren dan die voor zijn tegenstander. Dat leidde tot een niet nodige maar wel begrijpelijke Zwolse fout en dus de 1-2.

Dat gaf weer hoop, ook omdat Reinier zich tegen de Morra secuur had verdedigd, zo secuur dat zijn tegenstander het onderspit dolf. Het valt ook niet mee als je in een opening met zoveel kansen voor wit zwart steeds de goede zet weet te vinden. Reinier, met zwart, kon het, en dus een fraaie 2-2.

Helaas volgt er bij gelijk eindigen niet een replay op het terrein van de tegenstander, maar moet er gesnelschaakt worden, waarbij voor ZZS! het voordeel was dat zij in de reguliere wedstrijd aan de hogere borden de punten hadden gehaald. Zij hadden aan 2-2 bij het snelschaken genoeg. Wij moesten dus deze match winnen. Dat lukte volstrekt niet en daarmee plaatste ZZS! zich terecht voor de volgende ronde.

Na afloop van de snelschaakmatch bleken Rogier en Ewoud hun partij gewonnen hadden, en dus bekert PSV DoDo1 souverein verder. Ik kan mij voorstellen dat hun tegenstanders gingen forceren (zij hadden niets te verliezen bij 2-0 achter), maar dat is speculatie. Maar goed, als sparen niet loont dan speculeren misschien wel.

Volgend jaar een nieuwe kans voor het tweede, en het eerste mag de tweede ronde dus spelen.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>