Opnieuw overwinning eerste

Voor de derde schaakzaterdag op rij was het stralend weer en net als in de vorige ronde scoorde het vlaggenschip 2 verdiende matchpunten. Voorst was het slachtoffer van onze dadendrang dit team, dat vorig seizoen tweede werd, staat nu in de middenmoot en op papier waren wij licht favoriet.

Al snel zag het er naar uit dat we op achterstand zouden komen. Jasper Valstar (7) mishandelde de opening en leek snel mat gezet te worden. Zijn tegenstander miste echter de sterkste voortzetting en Jasper kon vluchten in een dame-eindspel met twee pionnen minder. Nog steeds verloren, maar niet meer zo eenvoudig voor wit. Toen Jasper een remiseaanbod kreeg hoefde hij daar niet lang over na te denken.

We kwamen op voorsprong dankzij Ruben Kuijper (8) die een wat chaotisch middenspel wat beter behandelde dan zijn tegenstander. Even later speelde ook Mark de Graaf (6) remise. Hij stond weliswaar een kwaliteit achter, met het loperpaar en een pluspion had hij daar voldoende compensatie voor.

Op dat moment gingen we geloven in een goede afloop. Op de overige 5 borden stond niemand verloren, terwijl topscorer Kevin van Brummelen (2) met een trucje een wat mindere stelling omboog in een gewonnen stelling. Kevin had een dame tegen een toren en een loper en speelde dat goed uit: 3-1. We kwamen in scoringsbereik door een remise van Ewoud ’t Jong (3). Onze kopman was al een aantal zetten aan het schuiven in een potremise eindspel met ongelijke lopers toen de vrede werd getekend.

Dus hadden we nog één punt nodig en waar zou dat vandaan komen? Olger van Dijk (1) had een bijzondere stelling. Het leek helemaal dichtgeschoven, en vele zetten werd er op dat bord ogenschijnlijk maar wat doelloos heen en weer gezet. Mark Kortrijk (4) had een paardeindspel op het bord dat er erg remiseachtig uitzag. Wel had hij steeds net even wat meer keuzes dan zijn tegenstander die steeds kleine probleempjes moest oplossen. Ook een paardeindspel bij Robin van Ee (5), maar Robin stond een pion achter, had weinig tijd en leek in zetdwang te geraken.

Het beslissende punt kwam uiteindelijk van Mark. Zijn tegenstander ruilde de paarden, maar in het resterende pionneneindspel promoveerde Mark eerder en kon hij de vijandelijke promotie verhinderen: 4,5-1,5 en het feest kon beginnen. Geen feest voor Robin die inderdaad verloor. De partij van de dag was echter die van Olger. Toen we de winst binnen hadden was de stelling nog steeds volkomen gesloten, dus bood Olger remise aan. Dit werd geweigerd en toen de Voorstenaar forceerde kreeg hij het deksel op de neus. Olger kreeg een vrije a-pion en tezamen met de zwakke d-pion van wit werd het gevaarlijk. Uiteindelijk duurde het ruim 125 zetten, maar juist op het moment dat Olgers vrijpion sneuvelde was de d-pion ondekbaar en die vormde toch de basis van de witte stelling: 5,5-2,5

Op 10 mei is de laatste ronde waar ons met UVS 2 een sterke tegenstander wacht, maar in deze vorm kunnen we iedereen aan!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>