Open Nederlands Kampioenschap 2012

Op maandag 23 juli is het ONK te Dieren van start gegaan. Na een aantal magere jaren qua Puttense deelname, zijn er dit jaar maar liefst 6 PSV DoDOërs van de partij, met name het eerste team is goed vertegenwoordigd met 4 deelnemers. Ewoud ‘t Jong speelt van maandag tot en met zaterdag is het 6-rondige toernooi, dat doet ook Ruben Kuijper, maar die plakt er daarna nog een vierkamp achteraan. De overige vier spelen het 9-rondige toernooi: Vincent Valstar en Jeroen van Walen (C), Kasper Dokter (B) en Jasper Valstar (A). Laatstgenoemde gaat een poging wagen om dagelijks verslag te doen van de prestaties van zomerschakers.

 

Dag 1

Nou ja, dag 1. Ewoud en Ruben waren al een dag onderweg met hun toernooi. Ruben mocht na een overwinning op bord 1 tegen de ratinghoogste, die met dik 2200 dik boven de rest uitsteekt. Tot overmaat van ramp kreeg Ruben ook nog eens 1. b4 tegen zich. U raadt het al, dat werd geen succes. Voor Ewoud verliep ronde 2 beter, al heb ik weinig van die partij gezien, maar hij won in ieder geval.

Voor de rest wel dag 1. Vincent en Kasper tegen op papier mindere tegenstanders, Jeroen tegen een sterkere tegenstander en Jasper tegen iemand van gelijke sterkte. Iemand met wat kennis van Zwisterse indelingen verbaast zich misschien over dat laatste, maar de A-groep wordt ingedeeld op FIDE rating, Jaspers tegenstander heeft weliswaar een KNSB-rating van rond de 1800, maar een FIDE-rating van boven de 1950.

De partijen van Vincent en Jeroen leken ergens wel op elkaar al zaten ze aan tegengestelde kanten qua score. Vincent won al snel een stuk, terwijl Jeroen juist snel een stuk verloor. Bij Jeroen was het dan ook snel voorbij, Vincents tegenstandster speelde wat langer door, tot aan het mat.

Bij Kasper en Jasper hadden de partijen wat meer voeten in de aarde. Kasper keek na een mislukte opening al snel tegen een slechte stelling en minus pion aan. Zijn tegenstander miste een aantal goede voortzettingen en er resteerde een grappig eindspel, waarin Kasper met zijn paard de loper van zijn tegenstander volledig domineerde waardoor een achterstand van maar liefst 2 pionnen niet deerde. Jasper offerde een stuk in de opening en kreeg daar twee prachtige centrumpionnen voor op de 5e rij. Zijn tegenstander offerde echter het stuk terug, waarna hij beter ontwikkeld stond. Echter, doordat pionstructuur in Jaspers voordeel was kwam zwart er niet doorheen. In de tijdnoodfase verblunderde zwart een kwaliteit waarna het snel voorbij was.

Uitslagen dag 1

Jasper Valstar (1805) Wim Gielen (1819) 1-0
Kasper Dokter (1737) Onno Marres (1594) rem
Gertie de Ridder (1121) Vincent Valstar (1495) 0-1
Daan van Pel (1555) Jeroen van Walen (1320) 1-0
Brent Burg (2234) Ruben Kuijper (1941) 1-0
Ewoud ‘t Jong (2073) Johan Mosterman (1786) 1-0

 

Dag 2

De tweede dag van de negenrondige toernooien was er een met vele punten. Vincent speelde een verdienstelijke remise aan het tweede bord. Hij had een loper tegen een paard, met een dubbelpion voor zijn tegenstander, maar hij had zelf ook een flinke zwakte. Zijn tegenstander was ook wel blij met remise, maar had in de slotstelling een klein voordeeltje. Jeroen stond voor een zware beproeving, hij moest tegen een jongetje van 7. Hij speelde een goede partij, miste weliswaar een geniaal paardschaakje, maar even later was het punt binnen. Opnieuw snel klaar dus. Dat was Ruben ook, in een wat rare opening koos hij eieren voor zijn geld. Die andere zesrondiger, Ewoud, stond al snel minder, en het leek erop alsof hij redelijk simpel van het bord gezet zou worden. Hij redde zich echter wonderwel, en bleef een stuk voor, waarna hij alsnog won.

In groep B won Kasper een leuke partij. Zijn tegenstander rokeerde lang en Kasper startte een aanval, hij verzuimde een aantal zetten de thematische breekzet b4 te spelen, maar toen hij dat alsnog deed stortte de witte stelling als een kaartenhuis in elkaar. Jasper hield aan de opening een zwakke c-pion over, echter met zijn actieve loperpaar had hij nog wel wat compensatie. Echter zijn tegenstander gaf geen krimp en de verlies van een tweede pion kon niet meer worden gecompenseerd. Een rekenfout aan het einde leidde zelfs nog tot mat.

Uitslagen dag 2

Fred Jonker (2128) Jasper Valstar (1805) 1-0
Gunnar Lapoutre (1615) Kasper Dokter (1737) 0-1
Vincent Valstar (1495) Jan Rietveld (1606) rem
Jeroen van Walen (1320) Constantijn Beukema (286*) 1-0
Ruben Kuijper (1941) Max van de Pavoordt (1726) rem
Jan Dirk Vriend (1895) Ewoud ‘t Jong (2073) 0-1

* jeugdrating (nee, er mist geen 1)

 

Dag 3

Veel consternatie op dag 3, er was een trein met schakers gestrand ergens tussen Zutphen en Deventer. Niet zo’n probleem voor onze deelnemers want die zitten op locatie of komen met de fiets. Ik citeer: “ik moet twee dingen doen voor morgen 1 uur, naar huis fietsen en weer terug naar Dieren”. Toen Ewoud er dus om 10 voor 2 nog niet was, was onze boodschap aan de wedstrijdleiding dat hij niet in die trein zat. Toen Ewoud arriveerde bleek dat hij wél in die trein zat, maar zijn tegenstander was inmiddels naar huis. De wedstrijdleiding ging hier heel coulant mee om, Ewoud en zijn tegenstander krijgen allebei een vol punt en spelen morgen echt tegen elkaar.

Goed, dan het schaken. Ruben speelde een partij geheel in zijn stijl, gesloten stelling een beetje duwen en trekken tot er iets barst en het punt was binnen. Deceptie in de C-groep, Vincent verblunderde een kwal en Jeroen gebruikte weliswaar goed zijn tijd deze keer maar stond lang onder druk en ging in tijdnood de fout in. In de A groep kreeg Jasper in een dameloos middenspel zo maar wat houtjes cadeau, toen dat was opgelopen tot twee pionnen en een loper geloofde zijn tegenstander het wel.

Het spektakel van de dag kwam op naam van Kasper. In een Lg5 Najdorf week Kasper al snel af, maar kreeg daarmee wel een leuke stelling. Hij miste een kansrijk paardoffer op d5, maar even later was het raak met een paardoffer op e6, met zwarts koning in het midden, de d-lijn ferm in bezit en een paard op e6 was het een kwestie van een schaakje geven dmv Lh3-f5-g6 en einde partij. Deze manoeuvre vond Kasper echter niet en na wat geruil stond hij zelfs even verloren. Zijn tegenstander miste de winst en er bleef een remisestelling over. Zwart wilde echter teveel en kreeg het deksel op de zijn neus. Een bewogen punt dus voor Kasper.

Uitslagen dag 3

Jasper Valstar (1805) Wytse van der Velde (1910) 1-0
Kasper Dokter (1737) Yurian Harjono (1807) 1-0
Vincent Valstar (1495) Gerbert Leeftink (1585) 0-1
Jan Zonneveld (1555) Jeroen van Walen (1320) 1-0
Wilke Kronemeijer (1700) Ruben Kuijper (1941) 0-1
Ewoud ‘t Jong (2073) Fabio Bravo (1999) N.G.

 

Dag 4 en 5

Excuses aan de trouwe lezers dat het verslag wat op zich heeft laten wachten. Maar om het goed te maken heb ik wat diagrammetjes van onze prestaties toegevoegd. Die heb ik niet van de heren uit het 6-rondige toernooi, die inmiddels al klaar zijn. Ewoud speelde twee remises met wit, zeker op zaterdag was hij op zoek naar meer maar hij kwam er niet doorheen. Met 4,5 uit 6 eindigde hij bovenin zijn groep, en presteerde hij conform zijn rating. Ruben zorgde vrijdag voor een verrassing, met een sterk gespeelde partij versloeg hij een speler met dik 2050. Tegen een tegenstander van min of meer gelijke sterkte ging het zaterdag helaas mis, hij miste een truc in een goede stelling. Ruben eindigde met 3,5 uit 6 en een kleine ratingwinst.

Jeroen kende een slechte ronde in ronde vier. Hij miste stukwinst en gaf vervolgens direct zelf een stuk weg, amper een uur onderweg en de nul was al binnen. Zaterdag nam Jeroen ons advies meer tijd te gebruiken ter harte en het resultaat was daar.

Stahn - Van Walen na 22. g3Stahn – Van Walen na 22. g3

Hier staat Jeroen natuurlijk al prima, maar de laatste zet van Stahn laat een mooie truc toe. Jeroen vervolgde met 22… Th8!, Stahn wilde het zich laten bewijzen en deed 23. Dxh8, waarna Jeroen onverbiddelijk 23… Dxg3+ speelde en Stahn gaf op. Jeroen staat nu op 2 uit 5.

Vincent kreeg vrijdag wat dingen cadeau, maar zaterdag speelde hij een sterke partij. In onderstaande stelling heeft tegenstander Dekens een kwaliteit geofferd, gebaseerd op een misrekening.

Valstar - Dekens na 23... Dd3

Valstar – Dekens na 23… Dd3

Vincent heeft alles gezien en speelde 24. Pf5!, die toren kan wit niet slaan vanwege mat, maar Dekens is niet voor één gat te vangen: 24… Ph5! 25 Dg4! (kan het nu wel, Dekens denkt van wel) Dxe2? 25. Ph6! (de pointe van het witte spel, de toren op c8 valt met schaak!) 25…Kf8 26. Dxc8 en de witte aanval zou door moeten slaan. Vincent was echter in tijdnood en besloot wat zetten te herhalen, helaas deed hij dat 1 keer te veel waarna zijn tegenstander remise claimde op grond van 3 keer dezelfde stelling. Een correcte claim, want Vincent had zich verteld. Megazuur, maar het vertoonde spel belooft meer.

Kasper kwam tot de conclusie dat hij voor niemand in zijn groep bang had hoefde te zijn, dat klopt ook wel. Toch haalde hij geen punten op vrijdag en zaterdag. Op vrijdag was dat zijn eigen schuld. Na de hele partij aangevallen te hebben kreeg hij in de onderstaande stelling kans te oogsten.

Dokter - Bulthuis na 23... Pg6

Dokter – Bulthuis na 23… Pg6

De zwarte stukken staan ongelukkig als gevolg van wits niet aflatende aanval, de laatste zet is echter de verliezende: zwart wordt ge-h-lijnd na 24. Th5! Pf8 25. f6 Df4+ 26. Kb1 Dxf6 27. e5 De7 28. Ld3 en het winnende offer op h6 is niet te voorkomen zonder groot materiaalverlies. Helaas, helaas dacht Kasper dat alles won en sloeg hij op g6 24. fxg6??, na 24… Df4+ verliest hij een kwal en daarmee zijn voordeel. Ook remise houden lukte na deze schok niet meer. Als Kasper binnenkort wakker schrikt onder het uitroepen van “Kb1!” (de zet die indien eerder gespeeld dit debacle had kunnen voorkomen) dat weten we hoe dat komt….

Ook voor Jasper twee nullen, niet zo gek tegen tweemaal 2000-plus, maar hij liet toch wat zaken liggen in tijdnood. Eerst vrijdag. Net als twee dagen eerder hield hij een eindspel over van twee toren en het loperpaar met een pion minder. Waar Jasper woensdag nog wat spel had, had hij dat nu veel minder. Echter door wat planloze zetten van zijn tegenstander, kwam Jasper helemaal terug in de partij

Agterberg - Valstar na 37. Ke4

Agterberg – Valstar na 37. Ke4

Hier speelde Jasper (in tijdnood) 37… Td8?? waarna na ruilen op d8, b6 met schaak verloren gaat. Genoeg voor remise was geweest 37… Txd7 38. Txd7 Ke6! met als idee Tf8-f4-b4, waarna de witte b-pionnen verloren gaan als wit bijv. Tb7 speelt, dus wit wordt in een passieve positie gedwongen, hetgeen zwart genoeg compensatie geeft.

Op zaterdag was de gemiste kans nog een graadje erger. In onderstaande stelling staat wit iets beter, zwart probeert te forceren.

Valstar - Hummel na 27. e5

Valstar – Hummel na 27. e5

Zwart wil niet ruilen en kiest voor 27… La6?! na 28. Pc1! mist zwart de dreiging en speelt 28… g5, waarna 29. Td6! wit een stuk oplevert. Zwart offert natuurlijk op c4 (29… Lxc4 30. bxc4 Txc4), waarmee hij als compensatie twee pionnen krijgt, tel daarbij op de slechte positie van de witte koning en het is nog niet zo makkelijk voor wit, maar na secuur spel is het gewonnen voor wit. Secuur is het wel het laatste woord waarmee Jaspers verder spel die partij kan worden omschreven, waardoor Hummel geen enkele moeite had het punt binnen te brengen.

Uitslagen dag 4

Mark Agterberg (2030) Jasper Valstar (1805) 1-0
Kasper Dokter (1737) Jelle Bulthuis (1764) 0-1
Yulian de Ridder (1137) Vincent Valstar (1495) 0-1
Jeroen van Walen (1320) Fred Visschers (1117) 0-1
Ruben Kuijper (1941) Tim Schakel (2086) 1-0
Ewoud ‘t Jong (2073) Fabio Bravo (1999) rem

Uitslagen dag 5

Jasper Valstar (1805) Joop Hummel (2018) 0-1
Marijn den Hartog (1555) Kasper Dokter (1737) 1-0
Vincent Valstar (1495) Joop Dekens (1594) rem
Chris Stahn (1118) Jeroen van Walen (1320) 0-1
Jaap Gorter (2066) Ruben Kuijper (1941) 1-0
Ewoud ‘t Jong (2073) Rudy Bloemhart (2014) rem

 

Dag 6 en 7

De eindfase van het toernooi is begonnen en die is vaak het zwaarst, maar de Puttense delegatie houdt de moed erin. Ruben speelt tot en met woensdag een vierkamp en kwam op dag 6 en 7 tot twee snelle remises, morgen nog een puntje?

In de C-groep zitten Jeroen en Vincent steeds verder uit elkaar. Jeroen speelde op dag 6 een degelijke partij tegen een sterke tegenstander, kreeg een iets minder, maar wel te keepen eindspel op het bord. Hij was in de tijdnood en vergat helaas op tijd te zetten waardoor zijn vlag viel. Op dag 7 kwam hij met voordeel uit de opening, waarna hij pardoes een stuk weggaf, daarna was er geen eer meer te behalen aan zijn stelling. Met een flinke eindsprint de laatste twee ronden kan hij nog het een en ander rechtzetten. Vincent daarentegen begint de smaak te pakken te krijgen. Op dag 6 stond hij als snel slecht (pion achter en open koningsstelling), maar toen ging te rommelmodus aan en wist hij met een mooi schijnoffer twee pionnen terug te winnen en even later kreeg hij nog een paard cadeau. Een dag later kwam hij winnend uit de opening, maar liet dit voordeel verzanden, waarna hij voor remise koos in een goede, doch gevaarlijke stelling. 4,5 uit 7 dus en nog kans op een prijs.

Ook Kasper kwam op 4,5 uit 7. Hij moest daarvoor twee keer winnen en dat ging tweemaal erg gemakkelijk, al snel kwam Kasper tot een aanval en dan is hij levensgevaarlijk. Hij liet geen torens hangen deze keer (hoewel er met name op dag 7 nog wel uitgekeken moest worden) en scoorde dus twee punten. Ook voor Kasper dus nog kans op een prijs.

Jasper heeft de remise herondekt. Op dag 6 draaide hij twee zetten om waardoor het eindspel ineens van gewonnen naar remise ging, en op dag 7 kreeg hij in een iets minder middenspel een remiseaanbod, waarna hij het wel best vond, met een TPR van tegen de 2000 (FIDE) hoeft hij ook niet te klagen over zijn toernooi.

Uitslagen dag 6

Jan Mascini (1805) Jasper Valstar (1805) rem
Patrick Groenendijk (1670) Kasper Dokter (1737) 0-1
Vincent Nicolaas (1466) Vincent Valstar (1495) 0-1
Jeroen van Walen (1320) John Akkermans (1513) 0-1
Ruben Kuijper (1941) Erik-Jan Colijn (1935) rem

Uitslagen dag 7

Jasper Valstar (1805) WIM Erika Belle (1910) rem
Kasper Dokter (1737) Carlos Preuter (1568) 1-0
Vincent Valstar (1495) Kees Floor (1612) rem
Roald Vos (1106) Jeroen van Walen (1320) 1-0
John Remmerts (1917) Ruben Kuijper (1941) rem

 

Dag 8 en 9

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat gold zeker voor Jasper. Op dag 8 kreeg hij na een moeilijke opening kansen, maar in plaats van de geplande zetten uit te voeren koos hij voor een ander plan, hetgeen een kwal kostte. Weliswaar had Jasper eeuwig schaak maar dat miste hij volledig, gedesillusioneerd kon hij een tijdje later opgeven. Op dag 9 had hij ook een nul verdiend naar een domme fout bij een afruil, zijn tegenstander was gelukkig ook niet meer zo bij de pinken en gaf het voordeel weg en kwam zelfs verloren te staan. Jasper vrijpion was niet meer tegen te houden, maar in plaats van het geijkte winstplan, dacht Jasper dat het secuurder kon. Dat sloeg nergens want nu had zwart eeuwig schaak. Met 3,5 uit 9 haalt hij zijn doelstelling, maar na het geschutter in de laatste paar ronden kan hij onmogelijk tevreden zijn met het resultaat.

Na een dipje halverwege het toernooi bleef Kasper maar winnen, ook in ronde 8 moest zijn tegenstander er aan geloven. Hierdoor kon Kasper in ronde 9 genoegen nemen met remise voor een prijs, hij wilde echter winnen. Tegen de Caro-Kann week hij wat af van de theorie maar kreeg hij desondanks een prettige stelling. Met weinig tijd op de klok liet hij zijn tegenstander echter loskomen en diens tegenaanval kostte Kasper de kop. Met 5,5 uit 9 zal hij niet 100% tevreden zijn, toch speelde Kasper over het algemeen een goed toernooi.

Ook Jeroen zal zich meer hebben voorgesteld van zijn eerste Dieren. Na de deceptie op dag 7 kwam hij sterk terug op dag 8. Net als zijn vorige winstpartij was een gepende pion in de koningsstelling de hoofdrolspeler. Knap rekende Jeroen de tactische verwikkelingen door en offerde zich naar het punt. Op dag 9 stond hij waarschijnlijk al gewonnen na de opening. Wat te afwachtend spel zorgde ervoor dat zijn tegenstandster terug kon komen in de partij. Uiteindelijk verloor Jeroen het eindspel in tijdnood. Met 3 uit 9 laat Jeroen wat rating achter in Dieren, maar is hij een ervaring rijker.

Dan de ster van ons viertal: Vincent. Na al eerder een ogenschijnlijk verloren stelling in een punt te hebben omgebogen, wist hij op dag 8 een compleet verloren eindspel remise te houden. Deze stugheid bracht hem op 5 punten en dus moest er op dag 9 gewonnen worden voor een prijs. Vincent kreeg al snel een droomstelling, en combineerde zijn tegenstander hard van het bord. 6 uit 9 en daarmee 50 euro en 24 ratingpunten gewonnen. Goed gedaan!

Uitslagen dag 8

Mark Beijen (1771) Jasper Valstar (1805) 1-0
Nico Vromans (1739) Kasper Dokter (1737) 0-1
Edwyn Mesman (1334) Vincent Valstar (1495) rem
Jeroen van Walen (1320) An Tramper (1247) 1-0
Ruben Kuijper (1941) Sophia Thoma (1921) rem

Uitslagen dag 9

Jasper Valstar (1805) Jan-Willem Gerth van Wijk (1870) rem
Kasper Dokter (1737) Dirk Veldhuizen (1828) 0-1
Vincent Valstar (1495) Hans Roeloffs (1451) 1-0
Gertie de Ridder (1121) Jeroen van Walen (1320) 1-0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>