Onverwacht, maar verdiend, punt tegen koploper

by Ewoud 't Jong 0 Comments

Na de afstraffing de vorige ronde in Tilburg waren de verwachtingen voor de thuiswedstrijd tegen de andere Brabantse club: HMC Den Bosch 2 niet hoog gespannen. Zij gingen met de maximale score van 8 punten na 4 wedstrijd soeverein aan kop. Maar rond de klok van 4 uur was er sprake van behoorlijke opwinding: zouden we de koploper vloeren? Met een tussenstand van 3-3 waren alleen Rogier en Kevin nog bezig en het zou zo maar kunnen gebeuren.Hoe het zo ver kwam?

Ewoud liep opnieuw tegen een goed voorbereide tegenstander aan. Frits Obers wist bijna meer van zijn partijen dan Ewoud zelf. Ewoud koos ongebaande paden, maar dat kostte zo veel tijd dat hij een zetherhaling niet meer uit de weg wilde gaan. De Bosschenaar had de opdracht omremise te spelen en deed dat keurig. Die tactiek leek goed uit te pakken toen Ron Flohr dacht een pionnetje mee te slaan, maar hij werd getruct. Op deoverige borden werd harde strijd geleverd. Bij beide Olgers was het lang onduidelijk, maar gaandeweg verloor de jonge Olger terrein. Hij raakte een pion kwijt en toen hij die weer teruggewonnen had, was het toreneindspel kansloos verloren.Dat werd echter gecompenseerd door Robin die in de volgende stelling tegen de sterkste Boschenaar Tom Verhoeven toesloeg:

Van Ee – Verhoeven na 13…Pa5

14 Lxf5 gxf5 15 g4!  en Robin kreeg een sterk initiatief. De zwarte stukken stonden helemaal verkeerd en werkloos op de damevleugel toe tezien. Zwart probeerde 15 d4 16 gxf5! Dxe3 17 f6! en Robin liet niet meer los.

Ook Mark Kortrijk haalde een mooie overwinning. In het middenspel kreeg hij een mooi initiatief en dat buitte Mark mooi uit. We kijken nog even naar het einde van de partij.

Kortrijk – Koster na 25…Lg5

Mark kon de aanval op zijn toren negeren enspeelde 26 Lxg6+. Natuurlijk ging de toren er af, maar na 27 Df7+ 28 Dh7+ en 29Dxe7+ zag zwart het nutteloze van verdere tegenstand in. Intussen volgde Olger van Dijk het voorbeeld van Ewoud en na een spannende partij werden ergens tussen de 30e en 40e zet in wederzijdse tijdnood ook de zetten herhaald: 3-3!

Rogier speelde een fantastische partij en kwam op de damevleugel beslissend winnen. Hij won in de afwikkeling een stuk en kwamin hogere zin gewonnen te staan. Onder invloed van de stellingskijk van AlphaZero op het schaken offerde Rogier het stuk terug voor 2 pionnen en een onveilige witte koning. Een structureel voordeel dat hem de winst moest brengen. Hij moest er nog wel voor werken en een foutje ligt altijd op de loer.

Kevin nam het zekere voor het onzekere, maarje zou ook kunnen zeggen hij nam het onzekere voor het zekere. De meningen zijn daarover nog altijd verdeeld. Wat een partij speelde hij. In de volgendestelling kwam hij met een hele fraaie tussenzet:

Van der Bersselaar – Van Brummelen na 24. Dxe6

24 Ta8-h8! Wit heeft zojuist de zwarte dame op e6 geslagen, maar in plaats van terugslaan speelt Kevin het hele fraaie Th8! Er dreigt mat op h1 en een gaatje maken met de f-pion helpt niet. Daarom koos witvoor 25 g2-g3 en toen kon Kevin de dame terugslaan. In de analyse na afloop gaf Frits Obers aan dat wit beter 25 De5+! had kunnen spelen en na 25 Pxe5 kan wel26 f3. Zwart moet dan werken voor zijn remise.

In de partij kwam na 25 g2-g3 f7xe6 het ietwat gulzige 26 Txa6 en Kevin ging in de denktank:

Van der Bersselaar – Van Brummelen na 26.Txa6

Net als Ewoud naast het bord keek hij natuurlijk naar 26 Pe5!! Er dreigt 27 Pf3 mat en 27 Le2 helpt niet na Th1 enT8h2 mat. Dat betekent dat wit de f-pion moet opspelen. Speelt wit 27 f3 dan kan zwart verder met 27 c5-c4 en dat komt helemaal goed. Maar wat doet zwart na27 f4 (ipv f3)? Dat zag ik niet zo snel en ik vroeg me daarom af of zwart niet met 26 c5-c4 moest beginnen. Dat dacht Kevin op een gegeven moment ook en hij speelde 26 c4. Wit ruilde een keer 27 bxc4 bxc4 en er kwam 28 Le2 Pe5 en nu isduidelijk dat zwart geen mat heeft. Wit kan ook niet uit het eeuwig schaak, maar de heren gingen vrolijk door. Wit gaf zijn toren ergens onderweg voor het paard en Kevin kreeg een zwarte pion op f2. Niemand wist meer hoe het stond,alleen de matadoren zelf hadden hun vermoedens. Uiteindelijk ging Kevin iets te ver in zijn winstpogingen en moest hij de koning omleggen. Gelukkig had Rogier de vis al iets eerder op het droge gekregen en met 4-4 blijven we keurig op 50% terwijl we de top-4 al gehad hebben. Maar makkies zijn er niet in deze competitie dus we moeten in februari nog wel aan de bak. Met de spirit van deze wedstrijd komt dat echter wel goed!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>