Onnodige nederlaag vlaggenschip tegen Caissa 3

In de derde ronde van de competitie verloor het eerste van het 3e team van Caissa uit Amsterdam. Eén van de grootste clubs van Nederland, en daarmee heeft zelfs het 3e team een gemiddelde rating van 2000+. Wij zitten daar niet ver onder, maar vooraf wisten we dat het een zware wedstrijd zou worden.

De sleutelpartijen waren die van Kevin van Brummelen (3) en Jasper Valstar (8). Kevin, op de nieuwe ratinglijst nadert hij de 2100, won in de opening een pion en niemand hield daar rekening met een andere afloop dan een soepele overwinning. Echter, in een vlaag van schaakblindheid, liet hij zo een loper in staan. Hij vocht nog lang door, tot en met een patgrap aan het eind, maar verloor uiteindelijk toch. Jasper viel in voor Mark Kortrijk. In een tabiya van de Rossolimo had zijn tegenstander veel tijd nodig. Toen Jasper in het middenspel eigenlijk zonder al te veel risico een koningsaanval kon opzetten met h3-h4-h5 raakte zijn tegenstander een toren aan (om T8c7) te spelen in plaats van terug te slaan op g6 na Jaspers hxg6. Jasper sloeg door op h7 en het punt leek binnen. Toch was het niet direct uit en toen Jasper rond de tijdcontrole een belangrijke centrumpion wegblunderde was zijn voordeel verdwenen. Tot vlak voor het eind was het eindspel nog remise, maar Jasper miste een finesse.

De rest van de wedstrijd was in evenwicht. Olger van Dijk (2) en Ewoud ’t Jong (1) kwamen al vrij vlot tot remise. Olger van Donk (6) kwam prima uit de opening, maar liet zich in tijdnood de kaas van het brood eten. Robin van Ee (5) deed wat terug door een min of meer gelijke stelling in tijdnood juist naar zich toe te trekken. Rogier Dijk (7) speelde ook een prima partij, maar maakte 1 fout en die werd hem noodlottig. Ten slotte speelde Ron Flohr (4) een echte Ron-partij. Het zag er lang chaotisch uit, maar het eindspel was zeer interessant. Ron had het loperpaar, een paard en een pion tegen twee paarden en twee pionnen. Hij had nog een minuut of 10, terwijl zijn tegenstander op het increment speelde. In zo’n situatie is een foutje snel gemaakt en op een gegeven moment wist Ron (het was inmiddels al ver na 18:00) hem een paard te ontfutselen, waarna het voorbij was.

5-3 verloren, maar er had meer ingezeten. Dat laatste geeft de burger moed. De volgende ronde is opnieuw tegen 1 van de topteams: BSG 2

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>