Ongeïnspireerd vlaggenschip verliest onnodig in Enschede

Met nog twee ronden te gaan konden we nog bovenin eindigen in onze poule 3C. Dat moest mogelijk zijn tegen hekkesluiter Max Euwe 3 uit Enschede, maar het lukte niet…

Achteraf waren er voldoende redenen/excuses waarom we niet wonnen: “het was te mooi weer”, “er staat niets meer op het spel”, “Enschede is echt heeeeel ver, “Ewoud deed niet mee”, “Jasper deed wel mee”, maar we lieten het gewoon liggen. Natuurlijk: op papier waren we ongeveer gelijkwaardig (het scheelt nog al 2152 of 1753) en de Enschedeërs speelden nog volop om lijfsbehoud.

Desondanks begon de wedstrijd voortvarend Olger van Dijk (3) stond al heel goed toen hij begon met nadenken. Zijn tegenstander deed het niet helemaal goed en Olger kreeg een gewonnen stelling. Ook bij Rogier Dijk (1), die weer helemaal in vorm lijkt, liep het op rolletjes. In een echte Rogier-stelling (een rommeltje aan stukken) stond hij een paar pionnen voor. Met ook kleine voordeeltjes voor Kevin van Brummelen (2), Olger van Donk (5) en Ron Flohr (7) maakten we ons geen zorgen. Toen ook Jasper Valstar (8) materiaal voorkwam leek er helemaal geen vuiltje aan de lucht.

Het team van Max Euwe ging er eens goed voor zitten, terwijl wij lonkend naar het terras keken en zo ging het van kwaad tot erger. Kevin verblunderde zijn dame, net op het moment toen hij leek af te wikkelen naar een heel goed eindspel. Rons initiatief verwaterde en begon zijn geofferde pionnen te missen. Ook bij Olger van Donk was het inmiddels onduidelijk.

Gelukkig won Rogier wel gewoon, maar omdat Kevin en Ron vrij rap daarna verloren kwamen we 2-1 achter. Olger van Dijk had het sneller kunnen beslissen, maar hij won uiteindelijk wel en toen ook Robin van Ee (4) gewonnen kwam te staan nadat zijn tegenstander te veel wilde in de tijdnoodfase begon er weer hoop te gloren. Dit was echter van korte duur.

Jasper blunderde en gaf zijn voordeel weg. Eeuwig schaak leek het hoogst haalbare, in de analyse werd nog wel een risicovolle winst gevonden, maar dat was niet aan Jasper besteed. Toen Olger van Donk kort daarna verloor stonden we 3,5-2,5 achter. Robin won weliswaar, maar bij Mark Kortrijk (6) zag het er niet hoopvol uit. In een loper tegen paard eindspel had Mark te veel zwaktes en dat brak hem op.

Nog één ronde rest ons. Nu tegen een tegenstander die ook nergens meer om speelt, de wedstrijd is gewoon thuis, Ewoud doet wel mee (en Jasper niet), dus alleen het weer kan nog roet in het eten gooien!

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>