PSV DoDO 1 met 7 punten de winterstop in

Dit seizoen is er weer een traditionele winterstop (d.w.z. geen competitie in januari) en daarom dus een week voor de Kerst de 5e ronde. Tegenstander was Hoogland, het enige team dat we op rating de baas zijn. Op de 17e december was dat ratingverschil geconcentreerd op 1 bord waar we 400 punten meer hadden. Als gevolg hadden we op de andere 7 borden net wat minder rating: kortom gemiddeldes zeggen niet alles.

Desalniettemin moesten we gewoon winnen. Voor ons zit het venijn in de staart, met in de laatste 3 ronden de twee sterke Leidse teams en het op papier zeer sterke 2e team van Utrecht, moet het in ronde 5 en 6 gebeuren. Voor Hoogland gold dat zo mogelijk nog meer, na een overwinning in ronde 4 gloort er weer hoop voor de Hooglanders en een overwinning op ons zou hun handhavingskansen realistisch maken. Dat belang werd ingezien en daarom kwam Hoogland met een sterke invaller (2100) op de proppen. Teamleider Kasper Dokter (7) had goed ingeschat dat Hoogland waarschijnlijk niet hun sterkste speler op 1 zou zetten en daarom trof dit geheime wapen Ewoud ’t Jong op bord 4. De partij stelde niet veel voor: Ewoud kreeg na 12 zetten een remiseaanbod in een iets betere stelling en vond dat wel mooi zo. Dat was overigens al de 1-1, want nog eerder had Olger van Dijk (2) remise gespeeld. Ook tegen een op papier iets sterkere tegenstander kreeg hij een remiseaanbod in een stelling waar alle muziek al weg was.

Ok, dan maar een strijd over 6 borden. Dat was denk ik in ons voordeel, ook al waren de twee snelle remises witborden voor ons. Zowel Kevin van Brummelen (1) en Robin van Ee (6) hadden een zeker ratingoverwicht en dat telt nou eenmaal zwaarder over 6 borden dan over 8. Op de overige borden was het allemaal redelijk in evenwicht.

Het volgende resultaat was weer een remise, maar deze had wat meer voeten in de aarde. Jasper Valstar (8) stond prettig, maar gaf in een moment van schaakblindheid zomaar een pion weg. Hij vluchtte in een toreneindspel dat hij met actief spel remise hield: weer een witbeurt zonder overwinning, maar gezien het materiaalverlies werd het vooral gezien als een ‘goede redding’.

Met 5 partijen gingen we daarom de tijdnoodfase in, en dat zag er allemaal goed uit. Kevin had zijn tegenstander helemaal vastgezet, en gezien het tijdsvoordeel was het wachten op de beslissende klap. Bij Rogier Dijk (3) was het onduidelijk, en waren alledrie de uitslagen nog mogelijk. Ron Flohr (5) had twee pionnen geofferd voor aanvalskansen, dat betaalde zich pas uit toen zijn tegenstander op de 39e zet de fout in ging en Ron binnen liet vallen met de dame. En passant won Ron ook zijn materiële achterstand weer terug, de vraag was of hij winstkansen had. Robin won zoals verwacht. Hij kreeg een wat vreemde Pirc tegen, verzuimde in de opening (12. e5) beslissend voordeel te krijgen, maar kreeg toch langzaam maar zeker de overhand. De slotcombinatie verdient een plaatje:

Van Ee – Grutter na 33… g5

Iets lomps als 34.Db8 (met als plan De8 en Pe7+) wint natuurlijk direct, maar Robin koos voor meteen 34.Pe7+! en na het gedwongen 34…Txe7 35.fxe7 kan zwart wel op f4 slaan, maar dan komt de dame op e8 gewoon weer terug. Daarom werd op e7 geslagen en een paar zetten later was het voorbij.

Tenslotte de captain. Hij besloot zelf in te vallen voor Mark Kortrijk, en koos voor de Najdorf. Na een schoonheidsfoutje in de opening – wat gelukkig niet werd opgemerkt door zijn tegenstander – verdedigde hij adequaat, en speelde hij …d5 op het goede moment. In de tijdnoodfase ging de Hooglander offeren, maar Kasper had voldoende tijd om alles uit te rekenen en bleef veel materiaal voor, waarna het snel voorbij was. Helaas verloor ongeveer rond hetzelfde moment Rogier. Hij stond materiaal voor, maar met een toren in een dodelijke penning en een dreigend aftrekschaak (Lg5 en Pf6 tegen Ke7) moest hij dat allemaal (en meer) teruggeven waarna hij het snel voor gezien hield.

3,5-2,5 dus, maar geen twijfel dat we gingen winnen. Rons eindspel was misschien wel meer dan remise, en Kevin had net die eerder genoemde beslissende klap uitgedeeld:

Wisman – van Brummelen na 25.Dxe2

Kevin offerde hier, correct, op d4: 25…Pcxd4! 26.exd4 Txc2 27.Txc2 en dan 27…Pxd4 met een paardvork zou je zeggen. Daar zit nog wel een addertje onder het gras omdat Lh6 ongedekt staat, dus na 28.Dd1 Pxc2 doet wit 29.Lxh6 en heb je maar een kleine kwaliteit gewonnen. Echter, je het twee (centrum)pionnen meer, en dat wint dus gewoon. Waarschijnlijk om de c1-h6 diagonaal te sluiten koos Kevin voor 27…e3?, waarna wit met 28.Lc3 ‘gewoon’ een stuk voor staat tegen een pion. Daarmee leek ineens 4-4 het hoogst haalbare!

Toen het bij Ron remise werd hing alles af van Kevins partij. Ron leek winstkansen te hebben, maar alle plannen om verder te komen hadden te grote nadelen. Kevin haalde de tijdcontrole met een pion voor het paard, en dankzij de ongelijke lopers en open koningsstelling bij wit had hij zeker rommelkansen. De druk liep hoog op en de Hooglander gebruikte veel tijd, zonder echt verder te komen, terwijl Kevin hem voor problemen bleef stellen. Uiteindelijk gebeurde na 59 zetten het onvermijdelijke: wit miste een trucje en verloor het paard. Er werden nog twee zetten gedaan en toen Kevin een remiseaanbod kreeg nam hij dat direct aan.

Weer een overwinning en daarmee bereiken we een record. In onze 2 eerdere KNSB-seizoenen kwamen we namelijk niet verder dan resp. 6 en 3 matchpunten. Nu hebben we er dus al 7 na 5 wedstrijden. Veilig zijn we nog niet. Het hoge aantal 4,5-en laat zien dat het dicht bij elkaar ligt en dan er zomaar eens een team met 7 uit zou kunnen vliegen. Dan sluit ik af met het volgende screen shot: trots om van dit team (PSV DoDO wel te verstaan en niet PSV/DodO) deel uit te mogen maken!

Comments ( 2 )

  1. Tjongie
    Mooi verslag weer Jasper, maar met 7 punten zullen we toch wel veilig zijn? In theorie kan het nog mis gaan (en in de praktijk dus ook) maar dat zou wel heel bar zijn. Deze wedstrijd was nog om een andere reden bijzonder. Kasper was de eerste invaller die won (we leken wel Roda en Ajax waar dit seizoen invallers ook nog niet gescoord hebben). Gerwin haalde ooit 2 remises: één in een wedstrijd die we net aan verloren en één nadat we al gedegradeerd waren, maar dit seizoen noteerde Olger al een belangrijk halfje en Kasper zelfs een heel punt. De score van invallers halverwege het derde seizoen: 2,5 uit 19!
  2. Jasper Valstar
    Dat is een opvallende statistiek, alleen was er het eerste KNSB-seizoen al een invaller met 2 uit 7 ;)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>