JSF wint weer nipt!

De Joint Schaak Fighters (PSV DoDO / BDSV 2) won zaterdag de ontmoeting met ZZS! nipt met 4.5-3.5.
De uitslag verraadt dat het een spannende confrontatie was waar het ook de ander kant op had kunnen gaan.

De middag startte uitstekend. Daan van Pel behield zijn ongeslagen status. In een partij die zich eigenlijk vanzelf speelde, drukte hij in 5 kwartier zijn tegenstander snel van het bord. Het was een kwestie van tijd voordat Daan materiaal zou winnen en dat gebeurde. Met 5 punten voorsprong gaf zijn tegenstander op en stond het 1-0.
ZZS! kwam weer op gelijke hoogte nadat Dirk Veldhuizen zijn partij verloor. In een Franse partij nam hij een pionoffer aan en kwam hij onder druk te staan. De verdediging hield geen stand meer toen zijn tegenstander een kwaliteitsoffer maakte en Dirk dit verkeerd beoordeelde.

Bruun van der Laar zette het team weer op een voorsprong. In een gelijk opgaande partij blunderde zijn tegenstander een stuk, waarna hij direct kon opgeven.
Ondertussen was het al de hele partij spannend op bord 5. Jasper Valstar verslikte zich in de Van Geet van zijn tegenstander, waardoor hij een pion achter kwam te staan. Het leek even erger te worden, maar Jasper wist de schade te beperken en wat materiaal af te wikkelen. Daarna ging hij op zoek naar de remise en na flink wat gemanoeuvreer, wist hij zijn pion terug te winnen.

Intussen stond Kasper Dokter glad gewonnen, nadat hij een pion in de opening had gewonnen en er later zijn tegenstander nog een kwaliteit wist te ontfrutselen. Willem Verheij stond daarentegen verloren. Hij vergiste zich in het afruilen van stukken waardoor hij een pion verloor en een weinig tot geen tegenspel had. Willem verweerde zich nog dapper en probeerde van alles om terug te komen in de partij, maar zijn tegenstander drukte hem langzaam van het bord.

Met deze virtuele stand van 3-2 bood Jasper remise aan nadat beide spelers al wat zetherhaling hadden gedaan. Dat werd geaccepteerd, waardoor het team nog maar één punt nodig had voor de overwinning.

Dat punt moest komen van Jacco Heij en / of Marcel Janssen. Jacco leek goed uit de opening te komen en een pion te winnen. Later ruilde hij een toren tegen twee stukken, waardoor er flink ongelijk materiaal op het bord kwam te staan. De stelling bleef lang complex waardoor de uitslag nog alle kanten op kon. Om de tegenstander stof tot nadenken te geven, bood Jacco remise aan, dat tot ieders verbazing werd geaccepteerd. Hiermee zette (half) Puntje Heij de JSF op een resultaat en was het aan Marcel om de overwinning binnen te slepen.

De remise voor Jacco was verbazingwekkend, omdat Marcel er erg goed voor stond. Hij had een paar pionnen extra die klaar stonden om naar de overkant te gaan lopen. Met weinig tot geen tegenspel, leek Marcel naar de winst te kunnen gaan. Maar met 4-3 op het scoreformulier koos hij de voorbeeldige teamspeler te zijn en remise aan te bieden. Zijn tegenstander zag geen mogelijkheid meer om verlies te voorkomen en nam het aanbod aan, waardoor Marcel de overwinning over de streep trok.

Met nog twee wedstrijden te gaan, ligt het team nog steeds op kampioenskoers, maar er volgen nog twee zware wedstrijden. Eerst op 23 april tegen O&O Kampen dat een zeer sterk team op de been kan brengen, daarna tegen Borne dat nog strijd tegen degradatie.

Relatief snel kwam er 2-2 op de borden te staan. Daan van Pel gaf zijn debuut een goed vervolg en wist in een Franse partij een pionoffer op de koningsvleugel om te zetten in een aanval die materiaal won. Hij speelde de partij daarna secuur uit en wist een punt te bemachtigen. Jacco maakte zijn bijnaam uit de SOS competitie waar aan bord 1. “Puntje Jacco Heij” kreeg te maken met een sterk centrum van zijn tegenstander, maar wist een kwaliteit te winnen door de toren van zijn tegenstander op te sluiten. Zijn tegenstander raakte wat van slag en wist geen goede zetten meer te produceren, waardoor Jacco het sterke centrum onschadelijk kon maken en er met de overwinning vandoor ging. 

Kasper en Willem hadden minder geluk. Kasper kwam ook in het Frans terecht en speelde een prima partij totdat hij op zet 10 een fout maakte die de volledige partij besliste. Hij probeerde van alles, maar zijn tegenstander speelde de partij goed uit. Willem speelde wat onnauwkeurig, waardoor het paard van zijn tegenstander op e6 een ijzersterk veld bezette. Willem kreeg het paard niet weggejaagd en kreeg twee torens van zijn tegenstander op zijn koning. We moeten daardoor zijn eerste puntverlies noteren.
Zo blijkt maar weer, dat oude strijders (zijn tegenstander is 89, respect om dan nog steeds een rating van boven 1900 te hebben) hun kwaliteit niet verliezen.

Jasper maakte er 2.5-2.5 van. In de partij was er eigenlijk weinig aan de hand, maar kon Jasper ook niets creëren. Een remise was dus de terechte uitslag.

Het werd daarna 3.5-3.5. Bruun koos voor een paardpaar tegen loperpaar in een open stelling en dat was niet juist. De lopers van zijn tegenstander bleken ijzersterk en voldoende om de partij te beslissen. Jeroen behaalde in een open partij een overwinning. Hij won een stuk dat zijn tegenstander terugwon door zijn koningsstelling open te gooien. In tijdnood wist Jeroen de betere zetten te vinden en de partij te winnen.

Het kwam dus neer op de laatste partij, die van Dirk. Om in het thema van de wedstrijd tegen Voorst te blijven, kwam ook hier Frans op het bord, zei het in een heel andere zetvolgorde. Dirk bleek achteraf de eerste kans te krijgen met een complex paardoffer, maar dat bleek slechts toen de computer dat suggereerde. Daarna was het keepen, richting het absolute eindspel leek de partij wat weg te lopen bij Dirk, maar hij bleef taai verdedigen en met een spook en tijdnood bij zijn tegenstander wist Dirk de stelling te redden en de 4-4 over de streep te trekken.

Met nog drie wedstrijden te gaan, staat het team 2 punten voor op ENO dat een wedstrijd meer heeft gespeeld. Caissa Elburg en O&O Kampen staan 3 punten achter. Wanneer het team dus 2 van de laatste drie wedstrijden weet te winnen is het kampioenschap gegarandeerd binnen. Zaterdag 2 april speelt het team tegen ZZS, een mooie kans om de volgende stap naar de titel te zetten.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>