JSF snoept punten af van DRL

K├Ânnen – Heij na 48.Td4

Het is na zessen en met het listige schaakje 48…Te1 dwingt Jacco Heij (3) remise af, waarmee we op 4,5 punt komen. Een mooie opsteker tegen een sterkere tegenstander. Hoe de overwinning tot stand kwam?

“I love it when a plan comes together”, zei een bekende teamcaptain eens. Nou wil ik mezelf niet direct vergelijken met deze sigarenrokende meesterstrateeg, waar ik begrijp zijn gevoel wel.

Om van het eerste team van De Rode Loper uit Utrecht te winnen, hadden we wat extra’s nodig. Qua rating waren we licht de onderliggende partij. Gelukkig is schaken in teamverband iets anders dan 8 losse uitslagen bij elkaar optellen, maar een teamprestatie; en in ronde 4 liet JSF zich weer van zijn beste kant zien.

Om te beginnen waren we compleet, mede dankzij het eerste die kozen voor een invaller buiten ons team om. Het idee was om de lagere witborden wat te versterken, 1 bord bovenin op te offeren en dan de schade te beperken op de zwartborden. Toen DRL min of meer aantrad zoals verwacht, stond alles er klaar voor.

We kwamen snel op 1-0 door Jasper Rijken (6). Hij liep naar eigen zeggen te prutsen, maar toen zijn tegenstander miste dat Jaspers b-pion gewoon gedekt stond door diens paard op d1 en dit een dame kostte was het voorbij. We voelden allemaal de pijn van zijn tegenstander (zelfs Kramnik is ooit iets soortgelijks overkomen), maar schreven het punt graag op. Want bij dat extra’s hoort een goede dosis geluk. Verder was er op dat moment nog weinig tekening in de strijd, alleen leek het bord bij Dirk Veldhuizen (1) in brand te staan, echter dit was gewoon een theoretische variant.

Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar toen de tijdcontrole naderde haperde het laatste deel van het plan: de schade beperkt houden op de zwartborden. Marcel Janssen (7) koos voor een plan met h5 en g5 in plaats van te rokeren, maar startte dat te laat. Toen hij er voor ging was rokeren beter geweest. Zijn aanval kwam nooit van de grond, terwijl zijn tegenstander het centrum in bezit kon nemen en binnenviel met zijn stukken. Ook voor Bruun van de Laar (5) ging het mis door de rokade. Hij stond al iets minder, maar de koning in centrum houden was sterker geweest dan kort gaan. Hij verloor een pion en kwam dat niet meer te boven.

Jacco mistte iets in de opening, maar leek stand te houden. Het goede nieuws kwam van het hoogste zwartbord. Dirk speelde de complexe stelling sneller dan zijn tegenstander. Het bleef erg ondoorzichtig allemaal, en de Rode Loper ging op de 31e zet door zijn vlag. Die stelling is beter voor Dirk, maar nog steeds erg ingewikkeld.

De stand was nu 2-2, maar het leek allemaal goed te komen. Jeroen van Winkoop (8) had een kwaliteit gewonnen en niemand twijfelde daar een de goede afloop. Kasper Dokter (4) moest met weinig tijd een aanvalsstelling navigeren en deed dat uitstekend. Toen hij materiaal kon winnen ging hij daar voor.

Jasper Valstar had zichzelf opgeofferd op het tweede bord en trof daar de sterkste Loper. Na een vreemde opening kreeg Jasper een prettige stelling en had in de tijdnoodfase moeten toeslaan. In plaats van pionwinst en aanvalskansen koos hij voor het ontwikkelen van een buitengesloten paard. Weg voordeel. In tijdnood kon zijn tegenstander afwikkelen naar een beter toreneindspel. Dat was misschien nog wel remise te houden, maar dat was niet aan Jasper besteed. Gelukkig won Kasper rond dezelfde tijd waardoor de stand gelijk bleef.

In het laatste uur vocht Jacco zich helemaal terug, en kreeg Jeroen de vis op het droge en zo komen we bij de stelling waar dit verslag mee begon.

Een 100% score op de laagste 3 witborden plus de 1,5 punt voor de zwartspelers: “I love it when a plan comes together”

Na de winterstop gaan we op 1 februari verder, waarin koploper Paul Keres 4 de tegenstander zal zijn. Dan zullen we wel weer met beide benen op de grond gezet worden. Tot die tijd genieten we van onze 4e plaats!

Comments ( 2 )

  1. Reinier
    top! netjes gedaan heren!
  2. Tjongie
    Het knappe van Jacco was dat hij ook gezien hadden hoe hij na Te1 schaak op Td1 moest reageren! Torens ruilen, koning maal d5, en na e7 Ps6, Lh5, Ke6, e8D, Pxe8, Lxe8 wandelt de koning naar h8! Super.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>