JSF boekt klinkende zege

In ronde 2 stond er tegen Wageningen 3 gelijk een 4-punten wedstrijd op het programma. De 2 op papier zwakste teams van poule 4C tegen elkaar met allebei nog 0 punten.

Een echte wedstrijd werd het nooit omdat, totdat Bruun van de Laar (5) als laatste kopje onder ging, niemand slechter stond aan Puttense/Barneveldse zijde. Nou ja, Puttense, geen van spelers die speelden heeft in deze eeuw in Putten gewoond, en alleen uw verslaggever komt er vandaan. Hoe dat kwam? Onze enige echte Puttenaar, Kasper Dokter, viel in het eerste in en omdat we ook Marcel Janssen miste waren er 2 kansen om Puttense spelers toe te voegen, maar ditmaal werd gekozen voor 2 Barneveldse invallers: Paul van der Hammen (7) en Willem Verheij (8). Beiden wilden graag wel eens meedoen op zaterdag en dat horen we natuurlijk graag.

Goed de wedstrijd. Het leek me een goed idee de mannen in vorm (de 2 Js) met wit op hoge borden te zetten. Dat betaalde zich in klinkende munt uit. Jasper Rijken (2) denderde na de opening over zijn iets te passief spelende tegenstander heen: 1-0, terwijl Jeroen van Winkoop (4) een pion gaf voor heel veel activiteit. Echter wat schoonheidfoutjes gaven zijn tegenstander kans om terug in de partij te komen.

Jasper Valstar (3) won ook. De opening verliep aardig, maar toen Jasper naliet het geplande kwaloffer op c3 te spelen, werd hij, net als in ronde 1 helemaal zoek gespeeld. Gelukkig miste zijn tegenstander een truc waarna Jasper terug in de wedstrijd kwam. De resterende stelling: open met veel stukken, doorgrondde Jasper beter dan zijn tegenstander. In hoog tempo zette hij hem klem en toen de Wageninger een toren verblunderde was het direct voorbij. In de analyse bleek dat de verdediging van wit nog lastig te slechten was gebleken.

Dirk Veldhuizen (1) deed voor het eerst mee dit seizoen na een invalbeurt in het eerste. Met een voetblessure en op krukken, maar afmelden is er bij Dirk niet bij, speelde hij een degelijke partij. Na een vreemde opening kon hij in het middenspel voordeel krijgen, maar hij dacht dat een pion kostte. Zoals het ging verzandde de partij in remise wat, gezien de stand op de overige borden, geen enkel probleem was: 2½-½

Met die comfortabele voorsprong gingen we de tijdnoodfase in, met overal prettige stellingen. Jacco Heij (6) mocht het na de zeperd in ronde 1 op een lager bord proberen en liet duidelijk zien daar niet thuis te horen. Vanuit de opening verkreeg hij voordeel, en alhoewel het leek of zijn tegenstander een gevaarlijke aanval had, het leidde allemaal tot niets en zo rond zet 40 was het punt binnen. Ook Jeroen won uiteindelijk, na wat kansen gemist te hebben wilde zijn tegenstander te veel en een verwoestend torenoffer van Jeroen leidde tot mat. 4½ en de punten waren binnen.

Net als in ronde 1 scoorden de invallers 1½ punt. Willem kreeg al snel een onaantastbaar paard op d5. De computer vind dat nog niet zo belangrijk, maar in een partijen tussen mensen is dat toch naar, zo rond de 30e zet brak het wachten de zwartspeler op en tikte Willem de partij vakkundig binnen. Kortom, een topdebuut. Bij Paul ging het er wat kalmer aan toe. Na een zet of 20 had Paul kunnen afwikkelen naar een eindspel van sterke loper tegen slecht paard. Toen dat niet op het bord kwam wikkelden de spelers af naar een eindspel van dame+paard. Paul probeerde het nog wel even maar er viel niets meer te halen.

En ten slotte Bruun. De opening ging gelijk op en vlak daarna had Bruun voordeel kunnen bereiken door zijn tegenstander op te zadelen met een geïsoleerde d-pion en daar tegen te spelen. Zoals het ging bleef de stelling gelijk tot de tijdcontrole toen Bruun een loper liet insluiten. Hij spartelde nog wel even tegen maar het was uiteindelijk snel voorbij: 6-2 eindstand en een mooie opsteker voor het team, want er wachten ons nog veel zware wedstrijden!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>