JSF blijft ongeslagen koploper
De Joint Schaak Fighters (PSV DoDO / BDSV 2) is ook na de lockdown in vorm. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen en zaterdag voegde het team hier een vierde zege aan toe! WSG Winterswijk werd met 4.5-3.5 verslagen.
Het team speelde met drie invallers. Daan van Pel maakte zijn debuut en speelde een heel comfortabele partij. Hij stond actief en door wat passieve zetten van zijn tegenstander kwam hij snel op voorsprong. Van Pel wist drie pionnen voorsprong op te rapen en de dames te ruilen. Wat volgde was een gemakkelijk eindspel waarin hij de overwinning snel naar zich toetrok. Met goede vooruitzichten op verschillende borden, kreeg Willem Verheij remise aangeboden. Hoewel hij dit mocht accepteren, leek er geen risico in de partij te zitten en speelde hij door met een sterke koningsaanval. De verdediging bleek niet goed genoeg te zijn, waardoor Willem de overwinning pakte. Erik van Breukelen, ook invaller, zette het team op 3-0. Zijn partij liep gesmeerd en in het middenspel wist hij een pion op te pakken en een goede stelling over te houden. Zijn tegenstander probeerde nog wel een koningsaanval op te zetten, maar Van Breukelen wist dat eenvoudig te pareren. Het bleek voldoende voor de overwinning te zijn.
WSG deed daarna wat terug. Marcel Janssen kreeg een Engelse partij op het bord en stond de hele partij comfortabel. Een remise leek het resultaat te gaan worden, maar met dat hij dit wilde aanbieden, drong zijn tegenstander op de koningsvleugel binnen en was er geen houden meer aan. Een nederlaag was het resultaat. Ook Reinier den Boer verloor zijn partij. Dit was een complexe stelling waarbij beide spelers in tijdnood raakten. In deze tijdnoodfase ging er iets mis, waardoor Den Boer zijn partij verloor. Jacco Heij speelde aan bord 1 weer een zeer complexe partij waarin veel denkwerk werd geïnvesteerd. Het leidde snel tot tijdnood, maar Heij ging daar goed mee om. Hij hield de partij dicht en wist er remise uit te halen.
Met 3.5-2.5 voor, was het aan Bruun van de Laar en Dirk Veldhuizen om de overwinning over de streep te trekken. Beide partijen bleven lang gelijkop gaan. Van de Laar had een wat mindere pionnenstructuur, maar wist voldoende materiaal af te ruilen om een gelijkwaardige stelling over te houden. Veldhuizen had een complexe partij waar lang alle stukken op het bord bleven staan. In de tijdnoodfase kwam er actie op het bord van Veldhuizen. Hij opende de stelling, maar raakte daarbij door goed tegenspel een pion kwijt. Er hing mat in de lucht, maar dit verdedigde Veldhuizen precies op tijd. Veel stukken kwamen van het bord en toen de rook optrok, stond hij een pion voor in een toreneindspel. Theoretisch zou dit remise moeten zijn, maar de praktijk bleek anders en Veldhuizen wist de partij en daarmee de overwinning van het team over de eindstreep te trekken. Dat bleek precies voldoende, want bij Van de Laar sloeg het noodlot toe; in een volledig gelijke stelling, misrekende Van de Laar zich, waardoor hij in oppositie werd geduwd waarna hij de partij verloor.