Het Tweede met 100% de winterstop in!

Het was weer volle bak in onze schaakzaal op zaterdag 15 december. 32 schakers poogden weer wat ratingpunten te winnen, of een mooie partij te spelen en dat lukte in veel gevallen aardig

Voor Het Tweede was het zaak scherp te blijven. Na 3 soepele overwinningen, komt onderschatting om de hoek kijken en met de 3e wedstrijd in 6 weken – in een periode van kerstborrels en andere verplichtingen – ook vermoeidheid.

Voor het eerst werd teamcaptain Jasper Valstar (6) geconfronteerd met een afmelding. Marcel Janssen had andere verplichtingen, maar Diederik van Donk (7) was bereid om, naast het wedstrijdleiderschap, ook te spelen.

Bij aanvang bleek dat onze tegenstander, Vianen/DVP 2 (Noord-Brabant, vlak onder Nijmegen), in de verwachte opstelling aantrad. Ons strijdplan was als altijd: (snel) winnen op de lage borden en dan de voorsprong omzetten in meer punten als de tegenstander moet winnen. Vianen had ons een dienst bewezen door concurrent HSC Stork te verslaan, dus we waren gewaarschuwd.

Het zat er echter geen moment in voor de sympathieke Noord-Brabanders. Al snel wonnen Jeroen van Winkoop (8) en uw verslaggever na fouten van de tegenstanders in het middenspel. Vervolgens vervlakte Diederiks stelling en vroeg hij of hij voor remise mocht gaan. De teamleider was echter onverbiddelijk “speel nog maar een uurtje door, en kijk dan maar”. Terecht want Dirk Veldhuizen (1) had, net als de vorige ronde, een stukoffer om zijn oren gekregen. Ook Jasper Rijken (4) liep een beetje te prutsen in de opening, dus de winst was op dat moment allerminst zeker.

Een uur later was het beslist. Kasper Dokter (5) kreeg een stukoffer te verwerken. Het stuk kon direct worden teruggewonnen, maar dan kon Kasper de Vianese dame opsluiten. Dat werd op tijd opgemerkt, maar doorschaken met een stuk minder had geen zin. Diederik kreeg vervolgens (voordat dat uurtje om was) een toren cadeau doordat zijn tegenstander in een penning ging staan: 4-0

Matchwinner werd Jacco Heij (3). In een Grünfeld kwam hij minder uit de opening, maar zodra er zelf geschaakt moest worden liet Jacco zien het dynamische spel dat deze opening behoeft beter door te hebben dan zijn tegenstander. Hij won een stuk en de vage tegenkansen die wit daarvoor terugkreeg waren onvoldoende: 5-0 en het was pas 16:00!

Dirk ontsnapte met een blauw oog. Hij had van het bord geofferd moeten worden, maar zijn tegenstander vond de klap niet en Dirk wikkelde af na remise. Een tip voor ons toekomstige tegenstanders: offer geen stukken tegen Dirk, je bereikt er he-le-maal niets mee. Jasper leefde nog, en toen zijn tegenstander steeds meer tijd nodig had liet hij ineens een kwal hangen. Hij besloot in plaats van de kwaliteit een stuk te geven, maar ook dat liep niet goed af.

Helaas gingen we niet allemaal met ratingpunten of mooie partijen naar huis. Bruun van de Laar (2) had niets bereikt en was in een gelijk toreneindspel met een pion meer beland. Hij ruilde torens, maar dankzij een vrije randpion kon Bruun niet veel. Hij probeerde het toch, maar kreeg het deksel op de neus: 6,5-1,5

Hiermee staan we 3 punten los op de concurrentie, maar die kunnen in de volgende ronde dichterbij komen, omdat wij dan vrij zijn. Wel spelen de 2 enig overgebleven concurrenten (HSC Stork en Caissa Elburg) tegen elkaar. Na die wedstrijd zijn er dus 3 scenario’s mogelijk:

  1. Caissa (-1), HSC (-4) en is HSC uitgeschakeld voor het kampioenschap.
  2. Caissa (-2), HSC (-3) en kunnen wij met een overwinning op HSC het kampioenschap al bijna veilig stellen (omdat we dan 4,5 bp meer hebben dan Caissa).
  3. Caissa (-3), HSC (-2) en is de kraker de wedstrijd op 16 maart tegen HSC.

Maar goed voor nu genieten we van onze overwinning en de winterstop van 3 maanden!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>