Het Tweede klaar voor apotheose seizoen

Na een winterstop (zeg maar gerust winterslaap) van maar liefst 3 maanden, mocht Het Tweede weer aan de bak. Tegenstander was het sterke HSC Stork uit Hengelo.

Met een sterk topbord en een aantal 1800-spelers was dit team van een ander kaliber dan onze voorgaande tegenstanders. Alle hens aan dek dus, en we waren dan ook compleet.

HSC speelde nergens meer om, na eerder in het seizoen verrassend verloren te hebben van een van de minder sterke teams uit onze poule verloren ze in de vorige ronde van de andere kampioenskandidaat Caïssa.

Een dag vantevoren meldde de Hengelose teamleider netjes dat ze maar met 7 spelers kwamen. Bij aankomst in Putten bleek dat de afwezige hun topper betrof, wat natuurlijk niet ongunstig was voor ons.

De reglementaire voorsprong werd snel uitgebreid. Jasper Rijken (6) kreeg een bijzondere opening tegen zich, die ook nog een naam bleek te hebben. Correct was het desondanks allemaal niet. Jasper had al na een paar zetten groot voordeel kunnen krijgen, maar koos (waarschijnlijk verstandig) voor een rustigere opbouw wat hem een mooi voordeel opleverde. Dat gaf Jasper niet meer weg. Marcel Janssen (8) won in de opening een stuk. Hij moest nog wel even loskomen en toen dat lukte en hij nog meer materiaal won was het voorbij: 3-0.

Het begin van de wedstrijd werd wat ontsiert doordat een aantal van de oude DGT’s er geen zin meer in hadden. Wedstrijdleider Erik van Cappellen loste de problemen goed op en we kregen wat hulp van de Hegelose teamleider die toevallig(?) 2 DGT’s bij zich had. Dank nog daarvoor!

Op de andere borden was het spel wat rustiger. Bruun van de Laar (5) had een fijn plusje uit de opening verkregen, maar door een wat onnodig schijnoffer gaf hij dat weer weg. Opeens kreeg zijn tegenstander kansen en toen Bruun g7-g5 speelde met een loper op f6 incasseerde zijn tegenstander het gratis stuk en het punt. Trots meldde hij bij de teamleider in ieder geval de eer gered te hebben.

Met de tijdnoodfase in aantocht leek de wedstrijd onze kant op te vallen. Kasper Dokter (4) lijkt de vorm weer gevonden te hebben. Zijn tegenstander dacht een toren in te sluiten, maar Kasper had goed gezien dat hij heel gunstig de kwaliteit kon offeren voor een beslissende aanval: 4-1. Dirk Veldhuizen (2) leek zijn tegenstander in tijdnood te overrompelen en Jeroen van Winkoop (7) stond een kwaliteit voor, maar stond wel wat onder druk.

Toch lieten we na de genadeklap uit te delen. Jacco Heij (3) speelde tegen de sterkste Hengeloër (bijna 1900) en stond lang onder druk. In de tijdnoodfase was een eindspel ontstaan met ongelijke lopers en de dames nog op het bord. Jacco speelde op de winst, won een pion, maar in tijdnood kreeg hij het deksel op de neus. Goede poging, volgende keer beter!

Vlak daarvoor kreeg Dirk een remiseaanbod. Omdat Jeroen inmiddels ook gewonnen stond liet ik Dirk zelf een keuze maken en Dirk besloot door te spelen. Jeroen had zich uit de druk ontworsteld en begon tegenkansen te krijgen. Een venijnig tussenschaakje met zijn loper zou Jeroen verlossen van 1 van die vervelende paarden na een gedwongen afruil. De tegenstander wilde het paard niet opgeven en onderbrak het schaakje met g2-g3. Ik heb nog nooit zo snel iemand Df2 mat zien spelen als Jeroen: 5-2

Dirk zette de eindstand op 6-2 door een dame-eindspel op sterke wijze naar zich toe te trekken.

Op 13 april dus de apotheose tegen Caissa. We spelen uit, maar hebben aan 4-4 genoeg. Toeschouwers zijn altijd welkom!


Comments ( 2 )

  1. Arjan M.
    We zien jullie dan!
  2. Jasper Valstar
    Ha Arjan, Zeker! t gaat spannend worden.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>