Barneveldse DoDO houdt stand tegen Koningswaalse Tornado: 10.5-5.5

Voor het tweede verliep de wedstrijd vergelijkbaar met die van ronde 1. Opnieuw waren we met name aan de staartborden favoriet.

Voor Het Tweede (nee, nog steeds geen betere naam) verliep de wedstrijd vergelijkbaar met die van ronde 1. Ditmaal misten we Bruun van de Laar, die we moesten afstaan aan het eerste. Erik van Cappellen viel in op bord 8, desondanks waren we met name aan de staartborden favoriet. Bij aanvang bleek dat KTC 2 het 2e bord leeg liet. Een gratis punt voor Kasper Dokter die zo Reinier den Boer kon helpen als wedstrijdleider/barman. Daarnaast had een aantal KTC-ers autopech en die waren daardoor wat later. Doordat we later begonnen waren viel hun tijdsachterstand mee. Alleen bord 5 bleef leeg en Jeroen van Winkoop ging steeds somberder kijken. Hij had graag een partij gespeeld, maar zijn tegenstander kwam niet opdagen en zo prijkte er een tweede NO op het scoreformulier. Jammer voor Jeroen, en natuurlijk helemaal voor KTC, maar wel 2-0 voor. Het werd rap 3-0 doordat Jasper Valstar (6) een dame cadeau kreeg. Hij won in een afwikkeling een kwaliteit, maar zijn tegenstander voorkwam dat door zijn dame te geven.

Daarna viel, net als in onze 1e wedstrijd, de puntenmachine een beetje stil. Op een aantal borden stonden we al snel beter, dus leek iedereen overtuigd van een goede afloop. Toch was tegen vijven dit de situatie:

Team 1 al helemaal klaar. Robin van Ee heeft zojuist het vlaggenschip op 5,5 gezet en staat op de achtergrond nog wat te praten met Kevin van Brummelen, en Bruun (die ook won) bekijkt Robins slotstelling nog eens aandachtig.

Terwijl rechts nog 5 borden bezig zijn bij Het Tweede. Ja, mensen, in de vijfde klasse, daar wordt echt geschaakt!

De meeste partijen waren inderdaad in een eindspel verzand. We beginnen bij bord: Dirk Veldhuizen. Dirk had het grootste gedeelte van de partij een klein plusje: een extra pion tegenover wat initiatief van wit. Hij wist het initiatief in te dammen, maar bleef wel zitten met zijn slechtste lichte stuk. Gezien de stand (3-1) nam hij genoegen met een halfje.

Die 1 voor KTC werd gescoord op bord 3, waar Jasper Rijken al snel een pion verloor. Hij had daar weliswaar compensatie voor, maar zijn tegenstander slaagde erin steeds meer stukken te ruilen waarna die extra pion begon te tellen. Toen er een paardeindspel op het bord kwam, en Jasper nog maar weinig tijd had was het snel afgelopen.

Omdat Jacco Heij (4) en Marcel Janssen (7) al lang beter stonden, leek het kat in het bakkie, maar net als in ronde 1 lieten we wat steken vallen. Marcel speelde een prima partij, won een pion met een schijnoffer en later ook nog een kwaliteit en moest alleen nog de beslissende klap uitdelen. Dat verzuimde hij, en slordig spel kostte hem zijn kwal en plots moest hij een moeilijk toreneindspel keepen, dat ging lang goed, maar toen hij met zijn toren van de 6e rij ging liep het mis. Gelukkig won Jacco wel. Zijn tegenstander mishandelde een Grünfeld, waardoor Jacco een pion kon winnen. In het eindspel leek hij zijn voordeel plots weg te geven, maar hij bleef koel en sleepte het beslissende punt binnen: 4,5-3,5.

Dat gaf Eriks tegenstander de gelegenheid het remiseaanbod aan te nemen. Dat deze partij remise werd had niemand verwacht, nadat Erik in de opening in een pionvorkje ging staan. 15 Barnevelders en Puttenaren gaven geen stuiver meer voor Eriks kansen, behalve Erik zelf… En dat bleek terecht. Eriks tegenstander speelde heel passief (bij het eten na afloop grapte iemand: “als je je stukken vast op de onderste rij zet scheelt dat opzetten nadat je tegenstander heeft opgegeven”, en daar leek het wel op). Hij miste weliswaar een veel betere kans, maar plots kreeg Erik zijn stuk terug. Als hij met zijn loperpaar de druk gehouden had, had hij goede winstkansen, maar Erik wikkelde af naar een ongelijke lopereindspel met een pluspion. Lastig te winnen, helemaal toen hij zo weer een pion terug gaf: remise onvermijdelijk derhalve.

Opnieuw een klinkende overwinning en na afloop bleef het nog lang onrustig (althans voor schakersbegrippen):

Onze volgende wedstrijd is over 3 weken alweer, wanneer we het mogen opnemen tegen het 2e van DSG Pallas uit Deventer.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>