Voor bij de oliebollen: enige leermomenten uit de wedstrijd tegen Pallas

Door allerlei drukte even een kort verslag en wat leerstof uit de wedstrijd tegen Pallas die we terecht, maar wel geflatteerd, met 0-8 wonnen.
3 spelers na drie wedstrijden nog op de maximale score, Kasper, Olger en Hans. Knap hoor. Ook Erik staat nog op 100%, maar hij deed een keer minder mee.
Voordat ik verder ga: kijk hieronder op de site nog even naar de aankondiging van het snelschaken op 3 januari : leuk om wat te schaken en nieuw jaar te wensen. (of andersom)
Het klassement op basis van goede antwoorden volgt ook later, maar hieronder al vast 4 nieuwe opgaves.

1) Ferry, met zwart, zijn tegenstander speelde g3 om het paard op h4 te dekken. Een riskante actie, want een zwart offer op g3 lijkt nu kansrijk. Bereikt zwart met Pxg3 voordeel, met Lxg3 of is niet offeren aan te bevelen?

2) Erik (wit) offerde ook, en sloeg met zijn paard in op e6. Goed of fout?

3) Ikzelf, (wit) speelde in onderstaande stelling het super profylactische Kh1. Achteraf zei iedereen dat ik met de dame of f7 had moeten slaan. Daar is veel voor te zeggen, maar de computer vond een zet die misschien nog wel mooier is, gewoon omdat het een thematische zet is. Welke zet bedoel ik?

4) Olger (zwart) had met zwart al snel de touwtjes om handen. In onderstaande stelling heeft Gorrit Smit nog de kans om met een hele fraaie zet de partij gaande te houden. (De stelling blijft beter voor zwart, maar wit leeft na de gevraagde zet nog). Welke zet moet wit hieronder spelen om nog wat hoop te houden?

Aan de partijen van de andere 4 ben ik niet toegekomen, volgende keer beter. Die van Kasper was trouwens na een grote fout van zijn tegenstander supersnel uit. Peter won ook snel, Hans heb ik niets van gezien, Reinier zag zijn tegenstander blunderen.

Tot in het nieuwe jaar, hopelijk op 3 januari dus in het denksportcentrum.

Comments ( 2 )

  1. Jasper Valstar
    Een poging. 1: Gaat het niet gewoon mat als je beide stukken op g3 offert? Misschien is ...Pxg3 eerst net iets beter, omdat de lange diagonaal dan open gaat. 2: 'Normaal' offer je een loper of toren op e6 in dit soort stellingen, met dat paard erbij kan dan ook wel en is het misschien wel sterker. Na Pxe6 fxe6 Lxe6+ Kh8 (of zelfs Lf7) zie ik geen vervolg. Lxe6 fxe6 Pxe6 (met dreiging Dg7 mat) ziet er al weer gevaarlijker uit. 3:Thematisch hier is of de stellingen openen, of een stuk erbij halen. Dat eerste kan met c4 dat laatste is Lg5. Ik vind echter beide zetten minder dan Dxf7, dus er zal nog wel iets beters in zitten. 4: Pd5: blokkeert de lange diagonaal, en dreigt Pxe7+ met damewinst. na ...exd5 doe je Txe7 en misschien daarna wel Txb7
  2. Jasper Valstar
    Hmm, bij Ferry's stelling heeft wit nog Pf3 tussendoor. Dat is irritant. Dan moet je wel eerst met de loper offeren, omdat je met het paard op g3 het beste dubbelschaak hebt (Pxe2 ipv Lxh2)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>