Vlaggenschip stunt opnieuw: 4-4 tegen sterker BSG 2

Ook in de tweede ronde haalden we punten met een verzwakt team. Deze keer was het misschien nog wel verrassender omdat we meer verzwakt waren dan de vorige ronde – naast een bekende afmelding van Rogier Dijk moest ook Olger van Dijk plotseling afhaken – en omdat de tegenstander, BSG 2, een stukje sterker was.

Teamleider Kasper Dokter (6) besloot zelf in te vallen voor Rogier, en het lukte hem nog om iemand te vinden voor Olger. Erik van Cappellen (8) was bereid om mee te doen. In de opstelling weinig spannends, we zaten netjes op rating. Bij aankomst bleek BSG 2 ook niet helemaal compleet te zijn. Hun kopman werd, net als in ronde 1, afgestaan aan het eerste. Desalniettemin was het Bussumse team op papier veel sterker dan wij.

Net als in de eerste wedstrijd was Kevin van Brummelen (3) als eerste klaar. Ook nu weer een vlotte remise. Hij had minder uit de opening kunnen komen, maar zijn tegenstander deed het wat voorzichtig. Voor ons prima deze remise, omdat zijn tegenstander de sterkste Bussummer was, met bijna 2200 rating. Al snel leek het de wedstrijd de Bussumse kant op te vallen. Robin van Ee (2) kwam onder druk te staan. Hij wist weliswaar een eerste aanval af te slaan, maar vergiste zich vervolgens in een afwikkeling, waardoor hij een stuk achter bleef. Op dat moment stond Erik al moeizaam, daar tegenover had Jasper Valstar (7) een kwaliteit gewonnen, en had Ron Flohr (5) wat aanvalskansen – weinig concreets dus.

In de tijdnoodfase gebeurde er veel. Het meest opvallende was dat een aantal klokken niet goed stond ingesteld (15 minuten erbij na 40 zetten i.p.v. 30). De wedstrijdleider van dienst (nota bene door de KNSB aangesteld omdat BSG 1 1e klasse speelt) maakte geen aanstalten de klokken aan te passen, en had het dus blijkbaar niet nodig gevonden de klokken vooraf te controleren. Gelukkig was de teamleider van BSG 1 zo behulpzaam om de incorrecte klokken te corrigeren zodat we verder konden. Nou ja, we… Kasper stond heel lang prima. Zijn tegenstander ging ver in de aanval maar Kasper verzuimde om hier in tijdnood gebruik van te maken. In plaats daarvan kreeg hij een mataanval over zich heen, en toen ging hij door zijn vlag. Erik speelde nog wel even door na de tijdcontrole, maar met een kwaliteit minder was daar weinig eer meer te behalen.

Gelukkig had Ron wat terug gedaan. In een echte Ron-partij (sorry, ik kan niets beters bedenken) kreeg hij goede aanvalskansen. Objectief gezien had zijn tegenstander het kunnen verdedigen, maar hij vond het allemaal niet en Ron offerde zich een weg naar een punt. Hiermee was het 3,5-1,5 voor BSG. Dit noopte Mark Kortrijks (4) tegenstander tot een remiseaanbod. Mark had lange tijd onder druk gestaan en had zelfs ergens moeten verliezen, maar nu was het redelijk gelijk. Mark speelde nog wat door, maar niet lang daarna werd de vrede getekend. Later zagen we dat het Bussumse remiseaanbod vergezeld ging van een verliezende blunder, maar gezien het verloop van de partij was remise een prima resultaat. Hiermee had BSG nog een halfje nodig voor de winst, maar zat dat er wel in?

Jasper had in tijdnood zijn materiƫle voorsprong behouden en zijn tegenstander helemaal vast gezet. Op een gegeven moment kon hij amper meer een legale zet doen die geen massale afruil toeliet. Uiteindelijk koos hij ervoor zich los te maken ten koste van torenruil, hij had echter gemist dat Jasper dan ook nog een stuk kon winnen met een paardvork. Met een toren minder gaf hij direct op.

Hiermee was het aan Ewoud ’t Jong (1) om het matchpunt veilig te stellen. Hij had net voor de tijdcontrole al kunnen winnen, maar in tijdnood koos hij voor een kansrijk eindspel met ongelijke lopers en nog allebei een toren. De remisemarge in dit soort eindspelen is hoog, maar Ewoud stond duidelijk beter. Hij had een vrijpion gecreĆ«erd, en onder constante dreiging van of torenruil, of het vastzetten van de toren met loper en pion drong hij zijn tegenstander terug. Uiteindelijk lukte het de toren vast te zetten en was het koud kunstje: 4-4.

Hiermee hebben we in twee wedstrijden al 3 punten binnen. Zeker gezien de pech qua afmeldingen is dat een fantastische start van het seizoen. Over 4 weken is ronde 3.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>