Vlaggenschip op 6 uit 3 dankzij Amersfoortse inbreng

Op wat waarschijnlijk de warmste 7 november ooit was werd er weer geschaakt in het Denksportcentrum in Putten. Gelukkig regende het af en toe, waardoor het toch nog een beetje schaakweer was. Na twee overwinningen waren we in ronde 3 opnieuw favoriet. Tegenstander ASV 4 was natuurlijk geen makkie; zeven ervaren schakers aangevuld met een jeugdig talent waren overgekomen uit Arnhem. Op papier moesten we echter gewoon winnen. De hoogste rating van ASV 4 was 1910 en bij ons heeft alleen uw verslaggever een lagere rating.

Bij aanvang bleek ASV met 1 invaller te spelen: Anne Paul Taal is geen onbekende tegenstander en hij heeft al menig Puttenaar verslagen. Vandaag speelde Ewoud ’t Jong (3) tegen hem, in een opening die beide heren al vaker tegen elkaar op het bord hadden gekregen. Aan onze kant viel teamleider Kasper Dokter (7) in voor Olger van Dijk. Kasper begon de wedstrijd met een flinke hoofdpijn, maar nadat barman Erik van Cappellen had gezorgd voor wat paracetamol begon Kasper zienderogen beter te schaken.

Het verloop van de wedstrijd vertoonde veel gelijkenissen met die van ronde 2 tegen Zutphen. Het zag er allemaal aardig uit, en toen stonden we ineens 1-0 achter. Ditmaal was Robin van Ee (1) het slachtoffer. Er leek niets aan de hand, maar na de partij gaf Robin aan al een aantal keer het gevoel te hebben wat ongelukkige keuzes te hebben gemaakt. Toen zijn tegenstander een koningsaanval startte dacht Robin dat het wel te verdedigen was, maar dat was helaas niet zo. Het was nu aan de rest om het goed te maken.

Gelukkig stond Rogier Dijk (4) toen al een stuk voor. Zijn tegenstander, die maar liefst 124 ratingpunten had gewonnen op de lijst van november, had nog wel wat rommelkansen. Rogier loste alles echter vakkundig op en toen de Arnhemmer ook nog een toren weggaf was het pleit beslecht.

Daarna was de koek op. Bij Ewoud en Anne Paul verzandde de stelling al snel in remise. Kevin van Brummelen (2) kwam er ook niet doorheen, en ten slotte had Kasper zich teruggevochten vanuit een iets mindere stelling, maar nog belangrijker vanuit een flinke tijdsachterstand: 2,5-2,5 dus.

Het was dus aan de overbleven drie borden: Ron Flohr (5), Jasper Valstar (6) en Mark Kortrijk (8). Op alle drie borden een tijdsvoorsprong en kansen, dus het moest wel goed komen. Ron offerde een kwaliteit, en won die netjes weer terug met een pion rente. In het eindspel won hij er nog een pion bij en hij wikkelde het resterende eindspel vakkundig af. Jasper offerde een kleine kwaliteit maar kwam er niet doorheen. Na eerst nog een remiseaanbod te hebben afgeslagen, bood hij het (net nadat Ron had gewonnen) zelf aan. Zijn tegenstander nam het direct aan. Mark ten slotte had meer tijd, maar de stelling was volkomen gelijk. Beide partijen hadden de torens nog en een loper met daarbij nog een pion of 7. Snel werd ook hier de vrede getekend.

Een minimale overwinning, maar opnieuw kwamen we niet echt in de problemen. De volgende ronde spelen we tegen Voorst, dat wordt de eerste echte test.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>