Vlaggenschip komt met lege handen terug uit Nijmegen

Na de winterstop stond er gelijk een verre, en vroege (12u aanvang) uitwedstrijd op het programma. Tegenstander was UVS 2. Voor hen was het, met nog maar 2 punten erop of eronder. Voor ons was het, met 7 punten, de laatste realistische kans op matchpunten. Dat klinkt wat somber maar met de nrs. 1 en 2 en één van de op papier sterkste teams nog voor de boeg wel een realistisch scenario.

We waren compleet en speelden in de verwachte opstelling. UVS 2 had alles uit de kast getrokken, waar in voorgaande rondes UVS 3 (spelend in de promotieklasse) werd ontzien om invallers te halen speelde deze keer de kopman van dit team mee op het 8e bord. Daarmee waren de Nijmegenaren op papier wat sterker dan wij.

Al snel werd duidelijk dat het een zware middag ging worden. Dan heb je wat geluk nodig om toch te winnen en dat hadden we niet. Rogier Dijk (4) speelde tegen 1 van de twee 2100-spelers aan Nijmeegse kant en kwam niet goed uit de opening een vroeg Ke8-d8-e8 zegt eigenlijk genoeg. Bij Ron Flohr (6) kwam een scherpe Siciliaan op het bord met tegengestelde rokades en aanvalskansen voor beide spelers. Robin van Ee (5) kreeg dezelfde opening op het bord (al had hij natuurlijk wit en Ron zwart), maar hier pakte zwart het veel rustiger aan. Robin had veel tijd nodig, maar kwam niet echt verder. Voor de tijdnoodfase waren deze partijen alledrie voorbij. Rogier kon het niet bolwerken. Bij Ron was het heel lang onduidelijk, ook bij de analyse na afloop was het lastig te zien, maar de computer is onverbiddelijk: 21…Dc7 i.p.v. 21…Db4? zou Ron een compleet gewonnen stelling hebben opgeleverd, zoals het ging verloor hij. Robin, ten slotte, kreeg een remiseaanbod terwijl hij een pion minder had en nog maar weinig tijd. Hij nam dit maar aan.

Tot overmaat van ramp blunderde Olger van Dijk (2) toen ook een halfje weg. Hij had wat weinig ruimte vanuit de opening, maar na een kwaliteitsoffer had hij zeker eeuwig schaak. In tijdnood speelde hij het echter niet goed en kwam zijn tegenstander binnen vallen. Gelukkig deed Mark Kortrijk (7) wat terug. Ook hij had wat minder ruimte, maar toonde aan dat dat zijn tegenstander vooral zwakke pionnen opleverde. Mark won 2 pionnen en toen alle stukken geruild waren geloofde de UVS-er het wel: 3,5-1,5 achter en dus op de rand van de afgrond.

Hadden we nog kans? Op 1 speelde Ewoud ’t Jong tegen de Nijmeegse kopman (2166), met een niet alledaags trucje had hij een kwaliteit gewonnen. Hij hield dit vast en wist het eindspel (ondanks een triple pion op de b-lijn) te winnen. Daarmee blijft Ewoud in de running voor de topscorersprijs in 3D. Kevin van Brummelen (3) had na de opening niets. In een eindspel van dame en paard en een handvol pionnen ging hij remise uit de weg en kreeg hij het deksel op de neus. Jasper Valstar (8) ten slotte verloor ook. Vanuit een Morragambiet bereikte hij een theoretische stelling en besloot hij de pion terug te offeren om zo onder de druk uit te komen. Dit deed op de verkeerde manier waarodoor er een gemene truc (dameoffer en mat met toren en loper) in de stelling kwam. Jasper moest opnieuw een pion offeren om los te komen en die werd hem in een toreneindspel fataal. Daarmee werd het 5,5-2,5 voor UVS 2

Al met al een terechte nederlaag tegen een gemotiveerd en sterk UVS 2. In de stand blijven we 5e staan. Als Hoogland én HWP 2 allebei nog 1 keer verliezen zijn we veilig. Op 11 maart gaan we verder als we tegen koploper LSG 2 moeten.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>