Suffe nederlaag tweede tegen Schaakmaat 2

Het heeft even geduurd maar hierbij een verslagje van het tweede van de thuiswedstrijd tegen het tweede van de Schaakmaat.

Eerst even de antwoorden op de vragen uit het vorige verslag. (Wedstrijd tegen de Combinatie)

 1. Stelling Erik: ja g4 kan en wint een stuk: bv g4, Dg5, Dd8 (of De7) Lxg4 en Tg8
 2. Stelling Reinier: Het onverdedigde paard van f4 had beter naar d3 gekund, (in plaats van de gespeelde zet) omdat zwart pion c5 niet op een redelijke manier kan verdedigen. Bv Pd3, Td4, Te5,Pd6,Pxc4,Pxc5,Tg5+ en de partij kan gewoon verder
 3. Stelling Diederik, na Pfd2!,f5,Pc3 wint wit een stuk. Na ruil op e4 hangt de zwarte loper op f2

De wedstrijd tegen de Schaakmaat kende twee gezichten, Kasper, Olger en Hans speelden een goede partij. Roj als invaller uit de jeugd speelde een slechte zet. Bij de jeugd kom je daar nog wel eens mee weg, maar bij de senioren niet. Geeft niks, goede ervaring.

Bord 3 tm 6 bij ons deden het echter allemaal niet goed. Diederik (3) offerde in de opening een pion voor initiatief. Dat was op zich geen slecht plan maar een sterk spelende Jacobson kon alles pareren en toen hij het initiatief ook had restte een lastige verdediging die tegen het eind van de avond verkeerd afliep. Heb mijn tegenstander wel gefeliciteerd met een sterke partij, ik vond dat hij het knap gespeeld had. En na analyse achteraf staat die conclusie nog steeds

Ferry speelde een wat ongelukkige opening. Toen hij die gerepareerd had, speelde hij een variant waarbij hij zijn eigen loper erg slecht maakte. Linders maakte het keurig af.

Peter zijn partij nog niet gezien, maar via de mail begreep ik dat hij op zet 2 een zet verwisselde en toen al heel slecht stond. Ook dat liep verkeerd af.

Reinier (tijdnood?) beet ook in het stof, naar mijn idee op basis van het middenspel onnodig, omdat hij daar zeker wat voordeel had.

Erg jammer dat we deze wedstrijd met 3-5 verloren hebben. Dat was helemaal niet nodig, maar uiteraard spreken de cijfers voor zich.

Hieronder drie nieuwe momenten (uit de partijen van de winnaars aan onze kant, Kasper, Olger en Hans). Leuk studiemateriaal, mogelijk ook nuttig voor de verliezers aan onze kant

Diederik

Vraag 1

Onderstaande stelling komt uit de partij van Kasper (zwart).

De laatst gespeelde zet van wit is Lf2-h4

Vraag 1a: Wat had wit beter kunnen doen dan Lh4?

Vraag 1b: Kasper reageert met Tfc8. Dat is prima, maar zwart heeft nog een andere goede voortzetting. Welke is dit, geef  er een variant bij!

mouhdaddokterzet19zwart

Uit de partij van Olger (met wit) de stelling hieronder.

Wit is aan zet en moet iets doen aan het tweemaal aangevallen paard op d5.

Het paard heeft 7 velden, waarheen moet die knol?

olgervriend

Vraag 3: Hans staat hieronder meer dan  jofel en zette voort met Tg6. Toch dringt op basis van de stelling een andere zet zich ook op. Welke is dit en waarom?

eldikbloemenzet21zwartwatisookeengoedplan

Bij het volgende verslag zal ik een klassementje maken van de antwoorden tot nu toe. Uiteraard zijn inzendingen over de eerste wedstrijd niet meer mogelijk, tenzij iemand nog overtuigende verbeteringen vindt!

Comments ( 9 )

 1. Jasper Valstar
  Leuk weer Diederik. Jammer van de nederlaag, dat was geen sterke tegenstander inderdaad. 1a: Waar komt die loper vandaan f2 of g3? Hoe dan ook f6 ziet er wel leuk uit. 1b: Tja, ik zie maar 1 zet natuurlijk: Txc3! Je wint e4 gelijk terug, en na d5 ook a3 nog wel denk ik. 2: Pb4 (dreigt slaan op c6, dekken gaat niet want staat 2x aangevallen, op wegspelen volgt Lxa8), dus Pxb4 en dan wint Lxb4 een kwal. Misschien dat ...Pe7 nog kan: Lxa8 Dxa8 met druk op de lange diagonaal, maar je hebt f3 of d5 ofzo. Dat moet goed gaan. 3: Die stelling moet open, want wit staat bijna mat. b6 dus misschien?
 2. Jasper Valstar
  Ik ben trouwens zo vrij geweest de diagrammetjes wat te vergroten. Dan kunnen oudere PSV DoDO-leden ook meedoen :)
 3. dvd
  Hoi Jasper loper in partij Kasper kwam van e2, tekst even aangepast groet Diederik
  • Jasper Valstar
   Dank, van f2 bedoel je denk ik. Dan is Pxb5 wel interessant: axb5 Pxb5 D-weg en dan Pxd6, waarna Pc5 ongedekt staat, met de L op g3 staat dit paard dan niet aangevallen.
 4. Kasper Dokter
  Ik heb toevallig mijn eigen partij bekenen en met behulp van de computer kwam ik op een variant uit waarin Pb3 een rol speelt. Daarvoor moeten beide witte paarden verdwijnen, en dit met deze hint mogen jullie het doen. Jasper heeft gelijk met Pb4. Ik zat zelf aan Pxc7 gevolgd door d5 en d6 te denken. Maar dat wint een kwal tegen een pion. In de partij van Hans zouik eerder voor Lf4 kiezen. De e-pion word sterk en de zwarte loper stond toch te niksen op d6.
 5. Jasper Valstar
  Wat doe je na ...Lf4 g3 bij Hans?
 6. Jasper Valstar
  En dank voor de hint. Ik zie nu waarom mijn variant niet werkt, maar nog niet wat dan wel werkt. Dat is niet zo best, want ik speel dit zelf ook...
 7. Ferry
  Vraag 1a: f6 ipv Lh4, de pion op f6 kan niet geslagen worden! Vraag 1b: 1... e5! is op meerdere bijna gelijkwaardige varianten uit! Een variant zou kunnen zijn die wat Kasper waarschijnlijk voorstelt: 1... e5! 2.Pb3 Pxe4 3.Txe4 Lxe4 4.f6 Ld8 5.Pxe4 Txe4 enz. met zwarte winst! De beste voortzetting op 1... e5 zou 2.Lf2 zijn, wat natuurlijk ook verliest! Vraag 2: 1.Pxf6+ met beslissend voordeel 1... Dxf6 2.Pe4 Dd8 3.Pc5 enz. Vraag 3: 1... b6 een beginnende breekzet om een lijn voor een koningsaanval open te krijgen! Trouwens het voorstel van Jasper ziet ook goed uit en is dus ook winnend! Iedereen succes gewenst!
 8. Ferry
  Herstel van mijn laatste opmerking: Lf4 komt van Kasper af en niet van Jasper. Na g3 wordt op e3 geruild en zwart heeft beslissend voordeel!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>