PSV DoDO nipt onderuit tegen koploper BSG

Vorig jaar een verrassende 4-4; dat zou dit jaar zeker net zo lastig worden. Niet alleen had BSG de eerste 3 ronden met 5-3 gewonnen, wij waren door de afwezigheid van Olger van Dijk en moesten tegen een redelijke elo-achterstand opboksen. BSG bleek echter beducht te zijn voor ons en had zich aangepast. De toppers zaten her en der verspreid door het team de 83-jarige Tom de Ruiter die vorig jaar Erik van Cappellen verschalkte zat nu op bord 1. Onze onvolprezen voorzitter Reinier den Boer viel in op bord 8.

Met die 2 borden zijn tegelijk borden genoemd waarop de strijd werd beslist. Reinier speelde fris van de lever en we hoopten op een stuntje. Dat stuntje kwam er niet omdat slechts 1 minder zetje een torenoffer uitlokte waarna Reiniers koning niet goed meer te verdedigen was. Ewoud bouwde echter gestaag aan een voordeel, won een pion en met alleen nog de zware stukken op het bord zette hij Tom vrijwel pat die daarom een dame voor een toren moest geven. Helaas betekende dat nog steeds een 2-1 achterstand omdat Ron na een ongebruikelijke opening in het vroege middenspel wat tempo’s en het centrum aan Coen van der Heijden schonk die daar wel raad mee wist.

Bij Robin en Mark werd het evenwicht in de ogen van de spelers en de toeschouwers nooit echt verbroken al zullen de engines daar op sommige momenten wellicht anders over denken. Rogier kwam niet in de problemen tegen IM Frans Borm en Kevin stond na een wilde partij op winst. Olger van Donk speelde een goede partij, moest zich verdedigen, maar kwam tegen de 40e zet los. Waar Ewoud zijn tegenstander zo goed als pat zette, bleef Kevin niet achter. Zijn tegenstander hield een dolle toren over. De grote vraag was of Kevin uit de schaakjes kon lopen of niet. De toeschouwers verdrongen zich om het bord en de meningen liepen uiteen. De mensen die ja zeiden, hadden gelijk, maar achter het bord was het moeilijk te vinden. Toen Kevin zijn kans miste was de opluchting in Bussum voelbaar en hoorbaar. De wedstrijdleider zette een Bussumer die al te luidruchtig varianten rondstrooide de zaal uit, maar het leed was al geschied. Jammer van een verder fantastische partij. Olger probeerde het nog wel, ging in het teambelang ver, bijna te ver, maar keepte het overblijvende toreneindspel bekwaam. BSG kwam niet aan de 5 toe, maar met 4,5-3,5 trokken ze toch aan het langste eind en wij stonden met lege handen. De volgende ronde thuis tegen De Toren Arnhem 2 moet er weer eens gewonnen worden!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>