PSV DoDO 2 heeft weinig moeite met Lelystad

Na de ongelukkig nederlaag tegen Caissa mocht het tweede het op 8 maart thuis opnemen tegen Lelystad 1. Die stonden met nul punten onderaan, en een nederlaag voor de polderbewoners betekende degradatie.

Kennelijk hadden ze zich daar al min of meer mee verzoend, want ze kwamen niet over als een team dat voor zijn laatste kans aan het knokken was.

 Vrij snel stonden we met 1-0 voor. De tegenstander van Diederik, bord 4, had een ingenieus systeem tegen e4. Geen Pirc maar wel met 1 .. d6. Het kwam niet van de grond en na een een aantal zetten stond Diederik een toren voor en was het game over. De combinatie die de winst opleverde was een zet of wat diep, en werd nu wel goed uitgevoerd, in tegenstelling tot het fiasco tegen Caissa. Het was alleen jammer dat de combinatie overbodig was, want een simpel aftrekschaak had de boel nog sneller beslist.

Vrij snel daarna was het 1-1. Olger, bord 3, had gezien dat een bepaalde zet niet kon, maar toen de alternatieven hem niet aanstonden vergat hij waarom de eerder verworpen zet niet kon en speelde hem toch. Dat kostte een stuk. Met venijnig spel wist hij dat stuk nog terug te winnen, maar er resteerde een hopeloos eindspel dat hij wijselijk niet verder ging spelen. Zijn kans op beste speler in 2a is hiermee wel verkeken.

Erik, bord 5 trof een tegenstander die het allemaal nogal passief speelde, en daarmee Erik het initiatief gaf. Toen wit eindelijk iets van actie begon te ondernemen kostte dat gelijk een stuk. Met de rest had Erik geen moeite.

Kort daarna was het 3-1. Ferry, bord 6,had zijn tegenstander onder druk, en vaak leidt zoiets wel tot een fout van de verdediger. Die kwam er en kostte meteen een vol stuk. Ferry nu op 5 uit 6 en een van de individuele koplopers in 2a nu.

Reinier, bord 7, kwam niet door de siciliaan van zijn tegenstander heen. (Voor mij een  onbekende opzet met 1 e4  en 2 c4). Een remise aanbod ivm ook wat afnemende tijd was prima, Peter stond straal gewonnen, Kasper veel beter, en Wibo lastig. Het aanbod werd aangenomen.

De tegenstander van Peter, bord 8, ploeterde erg lang door met een toren minder, maar gaf op enig moment toch op. Dat was dus 4 ½ – 1 ½ en de matchpunten waren binnen.

Uit Peter zijn partij een leuke stelling. De laatste zet van zwart was Df6. Peter koos hier voor Pxg7 hetgeen een gewonnen stelling oplevert. De huiskamervraag is hier: welke mooie en sterkere zet had hij hier ook kunnen spelen?.

Wibo bord 1, met zwart tegen de sterkste Lelystad speler stond na een Tarrasch de hele partij licht onder druk. Wit kreeg het maar niet voor elkaar om verder te komen, en op enig moment werden de bordjesverhangen en wist Wibo af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Mooi puntje.

Kasper, bord 2, liet zien hoe je met wit wel een klein voordeeltje wel kunt uitbouwen. De problemen werden voor zijn tegenstander steeds een beetje groter, en deze moest materiaal inleveren. Toen een eindspel met een kwal en een aantal pionnen achter op het bord kwam hield deze het voor gezien en daarmee werd de eindstand 6 ½ – 1 ½ in Puttens voordeel.

De slotronde tegen Dronten gaat voor ons nergens meer over, of we moeten nog kans maken op een tweede plek, per slot van rekening is er volgens mij versterkte promotie omdat er twee teams uit de Osbo naar de KNSB mogen dit jaar. Maar dan zijn we wel erg afhankelijk van uitslagen bij ons in de poule als in de parallel tweede klassen. We zien wel, als promovendus hebben we het gewoon prima gedaan, en een puik jaar gedraaid.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>