Overwinning bij rentree in de KNSB

by Jasper Valstar 2 Comments

Na 4 seizoenen afwezigheid won het vlaggenschip meteen bij de rentree. Dat was misschien met wat geluk, maar dat heb je soms nodig. We doen het nooit goed de eerste wedstrijd, als voormalig teamleider brak ik mijn hoofd erover hoe dat nou kwam. Ik denk dat ik het weet: we schaken te weinig. Voor velen was dit de eerste partij sinds april/mei en dat merk je toch. Door gebrek aan routine mis je nou eenmaal iets meer en op dit niveau is dat vaak gelijk fataal. Mijn tip: zoek aan het eind van de zomer een rapidtoernooitje op om wat warm te spelen of schaak wat op internet. Goed, tot zover mijn belerende toespraak: de wedstrijd. Wij misten Rogier Dijk deze wedstrijd, maar onze tegenstander miste hun op papier sterkste speler. Diederik van Donk (1) kon invallen, en ging als geheim wapen op het eerste bord zitten. Bij Het Witte Paard hebben ze echter, een echt geheim wapen (sorry, Diederik): een talentvolle jeugdspeler die ook vorig seizoen wel eens op bord 1 had gezeten. Verder was de opstelling aan beide kanten weinig opvallend en na een strikt betoog onze telefoons goed op te bergen werd er begonnen.

Het werd een wedstijd met twee mooie verhalen. Het eerste een tragedie aan onze kant. Na een degelijke opening liet Mark Kortijk (5) in het middenspel wat kansen liggen. Na een fout belandde hij in een hopeloos dame-eindspel. Hoe moeilijk dame-eindspelen zijn bleek maar weer eens. Na afloop analyseerde iedereen mee

20160917_174040Onder grote belangstelling van spelers van beide teams werd Marks eindspel geanalyseerd

        Beerens – Kortrijk na 61…Kh8
mark11We komen er in na zet 61 van zwart.Wit heeft net via een mooie zig-zag manoeuvre afgedwongen dat zwart de g-pion niet meer kan verdedigen. Echter, wit kan niet slaan vanwege pat! Wit speelt daarom 62. Ke5 en na 62…Dxe3+ 63.Kf6 is 63…De5 geen pat meer vanwege 64.Kxg6, waarna het snel voorbij was. Jammer, maar helaas. Toch heeft zwart een patgrap namelijk 63.Dc3+!! Slaan kan natuurlijk niet, en omdat de witte koning niet naar f6 kan is er geen ontsnapping meer mogelijk: 63…Ke6 64.De5+ Kd7 65.Dc7+ etc.

Door deze nederlaag was de stand 3,5-3,5 en was alleen Ron Flohr (7) nog bezig: het tweede mooie verhaal van de dag. Dat Ron als laatste nog speelde mag wel een klein wonder heten, omdat hij eerder in de partij heel slecht stond. Ook hier een dame-eindspel, maar met een nagenoeg gelijke pionstructuur. Ron kon met zetherhaling de 4-4 op het bord zetten, maar stond iets actiever en dacht:”dat halfje heb ik toch wel”. Pardoes ging zijn tegenstander de fout in, en snel daarna was het punt binnen. Nog een bewijs dat veel schaken helpt: het aantal zomertoernooien waar Ron niet aan meedeed is kleiner dan het aantal waar hij wel speelde.

Wat minder spektakel in de andere 6 partijen, maar ook die waren niet helemaal gespeend van enig drama. Kevin van Brummelen (3) en Jasper Valstar (8) speelden al vlot remise. Beide heren stonden wat minder, maar toen Kevin het aanbod kreeg was de stelling ongeveer gelijk. Jasper stond nog steeds iets minder toen zijn tegenstander op een zetherhaling in ging. Na afloop konden ze het goede plan voor zwart ook niet vinden. De engine geeft een klein plusje voor zwart, maar geeft dat ook in het ongelijke lopereindspel dat op het bord had kunnen komen. Ook remise bij Olger van Dijk (2), vanuit een symmetrische stelling ontstond toch vuurwerk toen Olger met dame en loper binnen viel over de zwarte velden. Dat had de winst moeten opleveren, maar gezien zijn tijdnood en gebrek aan routine(!) ging Olger voor zetherhaling.

In de tijdnoodfase kwamen we, met het nodige geluk op voorsprong. Robin van Ee (6) stond passief en leek onder druk te komen, maar toen zijn tegenstander een kwaliteit offerde (weggaf?) zonder enige compensatie was het voor Robin een koud kunstje. Ewoud ’t Jong (3) had, net als Olger, een mooie aanval met dame en loper maar ook hier liep het vast. Sterk spel van zijn tegenstander drong Ewoud in de verdediging en met weinig tijd leek het lastig om de goede zetten te vinden. Na 39 zetten keek de Haarlemmer eens op de klok (25 seconden) en begon rustig na te denken, totdat zijn vlag viel en Ewoud hem daar op wees. De notatie klopte aan beide kanten en zo was het 3,5-1,5 voor ons. Diederik verloor helaas, vooraf hadden we goede hoop, maar zijn tegenstander bleek inderdaad sterker dan zijn rating. Al na de opening had Diederik een klein minnetje en dat kwam niet meer goed.

Zo zijn we goed begonnen en hopen we daar op 8 oktober tegen BSG 2 een mooi vervolg aan te geven.

Comments ( 2 )

  1. Jasper Valstar
    Kasper, hoe doe ik een "read more" break in een artikel?
    • Jasper Valstar
      gelukt!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>