JSF eervol ten onder tegen koploper Paul Keres 4

In ronde 5 wachtte met Paul Keres 4 een geduchte tegenstander. Een gelijkmatig team, maar allemaal net wat sterker dan wij.

We stonden Dirk Veldhuizen af aan het eerste team. Daarnaast werd Jasper Valstar de dag ervoor ziek, maar gelukkig kon, de die ochtend van vakantie teruggekeerde Jeroen van Winkoop (4) toch meedoen. Verder werd ingevallen door Paul van der Hammen (5) en Willem Verheij (7).

De wedstrijd begon nog relatief goed. Marcel Janssen (6) kwam met een grootmeesterlijke remise van de nul af. Tegen een tegenstander met 200 ratingpunten meer was dat een prima resultaat. Willem miste net na de opening een kans op beter spel, en liet zich vervolgens van het bord offeren. Jasper Rijken (1) had zijn dag niet, was iets te gretig in een vreemde opening en verloor daarna snel. Tenslotte won vakantieman Jeroen een pion, wikkelde af naar een dubbeltoreneindspel en gaf die voorsprong niet meer weg. 1,5-2,5

In tijdnood kwam het krachtsverschil echter tot uiting. Paul werd na een degelijke opening overklast. Bruun van de Laar had weinig, stond zelfs even iets minder en kreeg een remiseaanbod in een gelijkstaand lopereindspel. Ook hij kwam daarmee van de nul af. Hiermee lag ons lot in handen van Jacco Heij (2) en Kasper Dokter (3). Kasper stond lange tijd prima, maar kwam in een eindspel terecht met minder ruimte en spel, tel daarbij de tijdnood op en toen ging het mis. Jacco kwam in een paard tegen loper eindspel, met een pion meer, niet doorheen en berustte in remise.

Een 5,5-2,5 nederlaag derhalve, wat zeker geen schande is. Over 5 weken gaan we er weer vol tegenaan. We hebben klassebehoud nog volledig in eigen hand!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>