Gert Malestein is bezig dit gedeelte van de site te vullen. Mocht u iets hebben waar hij wat aan heeft mail dit dan naar psvdodo@gmail.com of naar Gert zelf (zie Informatie voor zijn e-mailadres.)
Het grootste deel van de informatie op deze pagina komt uit Jubileumboek PSV 65 jaar (2003), van Arie van Peet.
Inhoudsopgave:
Pagina 1: De eerste jaren
Pagina 2: Tijdens en vlak na de 2e wereldoorlog
De eerste jaren
September 1939
Jaarverslag der PSV vanaf de oprichting tot september 1939
Op 3 november 1938 komen ten huize van de heer Frericks zeven personen bijeen en richten een schaakclub op die D.D.O. (Door Diepte Omhoog) genoemd wordt op voorstel van de heer Baars. Na even heen en weer gepraat, worden de heren Frericks, De Roy en Schuitemaker respectievelijk als voorzitter, secretaris en penningmeester gekozen. Men besluit voorts eens per week een speelavond te houden. In dezelfde week wordt een zaal gehuurd in hotel ‘t Puttertje – de eigenaar is P.Punt. Thans (in september 1939) telt de vereniging 15 leden. In de loop van het seizoen wordt besloten om de hangpartijen niet meer de volgende speelavond maar op een ander tijdstip uit te spelen. Op 20 februari 1939 ontvangt D.D.O. een uitnodiging om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen ‘Schaakclub Voorthuizen’ en op 9 maart 1939 wordt deze wedstrijd gespeeld met als uitslag 5½ – 5½. Op de laatste speelavond van het seizoen wordt de naam D.D.O. vervangen door PSV (Puttensche Schaakvereeniging).
18 september 1939
Notulen LV op 18 september 1939 in hotel ‘t Puttertje
Er zijn slechts drie leden afwezig op deze eerste ledenvergadering. De heer Idema wordt gekozen boven de heer Frericks met 8 tegen 6 stemmen. Voorts worden in het bestuur gekozen Van Beek, Schuitemaker en G.Simon. In de kascommissie worden gekozen J.v.d.Brink en Frericks. Er wordt besloten te spelen in twee groepen: één groep van 8 leden en één groep van 9 leden. Er wordt heftig gediscussieerd over de vraag of de wedstrijdleiding uit één persoon of uit drie personen moet bestaan. Besloten wordt dat de drie hoogst geëindigde personen de wedstrijdleiding zullen vormen: C.Baars, R.Idema en R.Posthouwer.
NB 1: Jammer dat niet wordt vermeld wie van deze drie als eerste is geëindigd.
NB2: PSV had dus in september 1939 zeventien leden.
20 februari 1940
Notulen van de BV ten huize van de voorzitter R.Idema
Er wordt besloten om de heer Cardinaals een klein souvenir (een kistje sigaren) aan te bieden voor het gratis in orde brengen van de statuten en het huishoudelijk reglement. De promotie-degradatieregeling wordt besproken. Voorts zal elk nieuw lid in het 2e team geplaatst worden. Er wordt gesproken over de aanschaf van klokken.
7 april 1940
Een briefje van J.Kant van Ermelo aan De Roy (PSV)
Kant schrijft dat de laatste wedstrijd voor Putten te ongunstig was en voor Ermelo te gunstig zodat er geen duidelijk beeld van het verschil in speelkracht is.
NB1: Een merkwaardig argument om een vereniging uit te nodigen. Ermelo was klaarblijkelijk toen te sterk voor PSV. Anno 2007 zijn de rollen omgedraaid, zowel het eerste als het tweede van PSV DoDO spelen een klasse hoger dan dezelfde teams uit Ermelo.
NB2: PSV wordt voor een volgende wedstrijd uitgenodigd in het laatste gedeelte van de maand mei.
NB3: Het is eigenlijk overbodig op te merken dat die wedstrijd niet is doorgegaan vanwege het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940.
20 juni 1940
Notulen Bestuursvergadering ten huize van de secretaris
Er wordt besloten om de partij tussen twee met name genoemde spelers te annuleren wegens “onsportieve handelingen van de eerstgenoemde.” … Het wedstrijdreglement zal worden herzien. … Men besluit om in principe tot de KNSB toe te treden en men zal daartoe inlichtingen inwinnen. … Men besluit om 5 wedstrijdklokken aan te schaffen. … Op de eerstvolgende ledenvergadering zal ook de ballotagecommissie worden ingesteld wat tot nu toe nog niet was gebeurd. … Er zijn uitnodigingen van Ermelo en van Nijkerk om vriendschappelijke wedstrijden te spelen. De huidige zaal wordt te klein en men zal trachten een andere locatie te vinden.
NB1: Er wordt met geen woord gerefereerd aan de inval van de Duitsers die toch ruim een maand eerder had plaats gevonden.
NB2: Jammer is dat de aard van de onsportieve handeling niet wordt beschreven.
NB3: Het zoeken naar een goede locatie begon dus al één jaar na de oprichting. Begin deze eeuw, dus 65 jaar later was deze zoektocht nog niet geëindigd. Inmiddels schaakt PSV DoDO sinds 2003 aan de Jacob Catsstraat.
Tijdens de 2e wereldoorlog
15 januari 1942
Vriendschappelijke wedstrijd Nijkerk-Putten
Nijkerk accepteert voor 27 januari 1942 de Puttense uitnodiging voor een vriendschappelijke wedstrijd…”moet het weer meewerken voor een fietstocht naar Putten.”
23 januari 1942
Bericht van verhindering
In verband met de huidige weersgesteldheid moet de vriendschappelijke wedstrijd met Putten worden uitgesteld, zo schrijft Nijkerk op een briefkaart.
25 maart 1942
Brief van Koopman (Schaakklokken) aan De Roy
Het enige wat Koopman nog kan leveren, zijn luxe klokjes, echter zonder seconde-wijzer. Ze zijn klein en kunnen in een jaszak gestopt worden. Levering eind april.
9 april 1942
Brief van Nijkerk aan PSV
Nijkerk stelt voor om de uitgestelde vriendschappelijke wedstrijd te spelen op dinsdag 28 april in Putten.
30 april 1942
Briefkaart van Douma van Nijkerk aan De Roy (PSV)
PSV wordt verwacht op dinsdag 5 mei in hotel De Gouden Leeuw te Nijkerk. “Een onzer leden heeft bij vergissing een verkeerde blauwe regenjas meegenomen, Kan deze misschien geruild worden?”
7 mei 1942
Huwelijkskaart
Huwelijk van J.G.J.Willemsen met Martine Ludina Idema op 4 juni a.s.
NB: Willemsen is een PSV-lid en Martina Ludina is een dochter van voorzitter R.Idema.
13 mei 1942
Brief van Harderwijk aan PSV
De uitnodiging van PSV aan Harderwijk wordt geaccepteerd voor dinsdag 19 mei. Ze zijn van plan om 6u 45 per fiets te vertrekken.
13 juni 1942
Brief van Harderwijk aan De Roy
Uitnodiging van Harderwijk aan PSV voor een vriendschappelijke wedstrijd op dinsdag 23 juni in Harderwijk.
28 juni 1942
Brief van Harderwijk aan De Roy
PSV wordt in Harderwijk verwacht op dinsdag 7 juli. In het Middenstandshuis.
2 juli 1942
Huwelijksaankondiging
Op 16 juli 1942 treden in het huwelijk H.A.Nieuwburg (PSV) en W. Minkhorst.
5 juli 1942
Opzeggingsbriefje
W.Ansink zegt zijn lidmaatschap op want zijn werk is verplaatst naar Apeldoorn.
5 juli 1942
Bericht van verhindering van Harderwijk
De wedstrijd op 7 juli kan geen doorgang vinden omdat er te weinig spelers beschikbaar zijn.
September 1942
Jaarverslag PSV over het verenigingsjaar 1941 – 1942.
September 1942
Notulen van de Algemene Vergadering van PSV.
NB: Opvallend is dat het klaarblijkelijk gewoon was om zonder klokken te spelen.
Augustus 1943
Jaarverslag van PSV over het jaar 1942 – 1943
PSV liet zich inschrijven en 2 leden bedankten.
” Op 24 oktober 1942 werd er in Apeldoorn een Algemene Vergadering van de Gelderse en Overijselse Bond gehouden waar Idema en Willemsen naar toe zijn geweest. (…) Er werd door de bond een soort streekcompetitie georganiseerd: ‘uit’ was op Zaterdagmiddag en ‘thuis’ was op dinsdagavond. (…) In September 1942 kreeg PSV een uitnodiging van de vereniging Dr.Euwe in Apeldoorn om aan het herfsttoernooi deel te nemen. (…) PSV werd ook door de bond uitgenodigd om aan correspondentieschaak deel te nemen.“In februari 1943 stuurde Nederlandse Schaakbond een rondschrijven met de vraag: “of de leden het op prijs zouden stellen als ons land een landentoernooi zou organiseren. PSV antwoordde: er geen prijs op te stellen.”
30 augustus 1943
Notulen van de AV in hotel ‘t Puttertje
” Er waren 17 leden aanwezig. De voorzitter heet iedereen welkom vooral ook omdat deze vergadering een lustrum is. (…) Was de tijd een andere dan zou een gepaste viering op zijn plaats zijn”.Er wordt 4 keer gestemd. De heer Idema werd herkozen als voorzitter en de heer Willemsen wordt in het bestuur gekozen. “Wederom werd er een ballotagecommissie gekozen. (…) De wedstrijdleider meldt dat er klachten zijn over te lang spelen (…) Dat komt omdat er niet met de klok gespeeld wordt “.
Het wederom in twee tientallen gaan spelen werd verworpen.
NB1: In deze tijd zou 4 keer stemmen over personen duiden op grote onenigheid in de vereniging. Maar of dat in 1943 het geval was? NB2: Er wordt dus in één grote groep gespeeld, welk indelingssysteem men hanteerde, is helaas onbekend. Er bestonden toen geen “onvolledige ronden”-systemen. Dus men mikte waarschijnlijk op een halve competitie.
Augustus 1945
Jaarverslag van PSV over het jaar 1943 – 1944.
Men begint met 23 leden aan de competitie, maar de heren Schuitemaker, Cardinaals en Farber doen niet mee.
NB: G.O.A.N.S.B staat voor Gelderse Overijsselse Afdeling van de Nederlandse SchaakBond.
Jaarverslag van PSV over het jaar 1944 – 1945.
” De jaarvergadering kon geen doorgang vinden, de oorzaak was de oorlogstoestand (invasie, gedeeltelijke bezetting van Nederland) geen licht, en alle gebouwen in beslag genomen door de Duitsche Overheid. Op 1 Oct ‘44 een grote razia in ons dorp, mannen en vrouwen werden gedwongen de huizen te verlaten, de vrouwen moesten naar de kerk en de mannen moesten naar de Openbare school. 2 oct werden ruim 700 man weggevoerd, waaronder de H’n Baars, v.Keulen, de Roy, Stoffer, v/d Top en v.d.Brink. In januari 1945 werd den Heer W.Simon naar Duitsland vervoerd. Op 18 april 1945 werd ons dorp bevrijd. ”
Na de 2e wereldoorlog
We vervolgen met een vergadering na de oorlog op 28 augustus 1945
28 augustus 1945
Wedstrijdreglement
artikel 1
De clubwedstrijden van PSV worden onderverdeeld in:
– winterbekerwedstrijd, de eindstand in deze wedstrijd bepaalt de volgorde in speelsterkte,
– vrije wedstrijden (gongwedstrijden, voorgiftwedstrijden),
– simultaanseances e.d.,
– wedstrijden tegen andere verenigingen.
artikel 6
Wedstrijden mogen niet voor de 25-ste zet remise worden gegeven.
artikel 7
artikel 10
Na afloop van de winter-bekerwedstrijd ontvangt de hoogst uitgekomende de wisselbeker.
Augustus 1945
Brief van J.Nijenhuis aan PSV-bestuur
J.Nijenhuis stelt zijn plaats in het eertste tiental beschikbaar ten gunste van één der twee leden die soldaat geweest zijn.
Augustus 1946
Jaarverslag 1945 – 1946 PSV
Men begint het seizoen met 21 leden. De club ontvangt een schrijven van Mevr. G.Baars-v.Oorschot waarin zij PSV bedankt voor het besluit om de beker aan hen te schenken.Op 6 oktober 1945 vergaderde de OSBO in Deventer, PSV ontving een bericht dat zij ingedeeld zijn in groep West 15. 7 leden namen deel aan een simultaan tegen Euwe in Ermelo en het PSV-bestuur greep deze gelegenheid aan om Euwe naar Putten uit te nodigen. Euwe zegde belangeloos toe en op 13 april 1946 werd in ‘t Puttertje de simultaan tegen Euwe gehouden: 38 deelnemers, 7 remise en 1 gewonnen partij. De netto-opbrengst was f 153,- en was bestemd voor de jeugd van Putten.
De heer Cardinaals nam het initiatief om een jeugdclub aan onze vereniging toe te voegen en met succes. De oprichter de heer Frericks bedankte als lid vanwege verhuizing naar Culemborg.
NB 1: Hier is dus de eerste jeugdclub van PSV. Er zullen nog meerdere volgen.