Eerste nederlaag vlaggenschip

In de derde ronde speelden we tegen het zeer sterke Fischer Z. Een team met een basis-8 van gemiddeld 2100. Tegen ons misten ze 2 spelers, maar nog steeds waren ze op papier veel sterker dan wij. Aan onze kant misten we Olger van Dijk, Reinier den Boer (8) viel voor hem in.

De sfeer zat er goed in. Na 3 punten te hebben gepakt tegen 2 sterkere teams, en nadat we een 2e klasser hadden uitgeschakeld in de beker, hadden we het gevoel iedereen aan te kunnen. Ook wisten we natuurlijk dat een nederlaag in deze wedstrijd niet het einde van de wereld zou zijn.

De vlam sloeg als eerste in de pan bij Ron Flohr (5). Hij vloog met zijn koningsvleugelpionnen op de rokadestelling van zijn tegenstander af. Die reageerde beheerst en er bleef een stelling met ongelijke lopers over. Ron had wat losse pionnen, maar die kon zijn tegenstander eigenlijk niet aanvallen. Kevin van Brummelen (3) speelde zijn gebruikelijke opzet, maar kwam onder een zware aanval terecht. Datzelfde gebeurde bij Robin van Ee (7), terwijl de andere stellingen nog in evenwicht waren.

Plots stonden we 1-0 voor. Voorafgaand aan de wedstrijd had teamleider Kasper Dokter nog gedacht om Reinier op bord 1 te posteren om zo het Amsterdamse geweld aldaar (2269) af te stoppen. Ewoud ’t Jong (1), bezig aan zijn 2e (3e?) schaakjeugd liet zien dat Kasper de goede keuze had gemaakt. In een, voor Ewouds doen, wat tamme d4-opening werden de gebaande paden al snel verlaten. Er volgde een slagenwisseling en zijn tegenstander deed een ‘Kramnikje’. Het was weliswaar geen mat in 1, maar kostte wel een kwaliteit, waarna het snel uit was.

Helaas was het direct weer 1-1 doordat Robin verloor. Geposteerd op een laag bord hoopte we hier op een punt. De opening verliep prima. Zijn tegenstander probeerde een koningsaanval op te zetten, en dat had niet mogen slagen (15…Lc6 ipv …hxg4 geeft voldoende tegenspel). Robin gaf hem echter aanknopingspunten, en werd vrij rap omver gekegeld.

De tijdnoodfase naderde en opeens zagen we kansen. Kevin had nog steeds niet verloren. Bij Ron was het potremise. Reinier stond prima. Alleen Jasper Valstar (7) had weinig tijd in een moeilijk eindspel. Toen schakelde Fischer Z een tandje bij en liepen ze uit naar 3-1. Reinier hield het prima dicht, maar verzuimde een kans een pionnetje mee te snoepen. Hij kwam onder druk te staan, vluchtte in een eindspel waarin hij werd weggetikt.

Jasper zag niet meer hoe de stelling te keepen was en toen hij op het punt stond op te geven ging hij door zijn vlag. De analyse liet zien dat er gewoon remisekansen waren. Nogal onhandig. Volgende keer maar snel zetten, opgeven kan altijd nog….

We kwamen terug tot 3-2 door een bizarre overwinning van Kevin. Zijn koning was zo’n beetje het hele bord over gejaagd, maar hij had alles min of meer bij elkaar gehouden. Na de tijdcontrole vergiste zijn tegenstander zich en won Kevin materiaal.

Een tegenvaller was de 0 van Ron. De stelling met ongelijke lopers was nog steeds remise totdat Ron besloot een loper te offeren. Daar zat zeker eeuwig schaak in (45.Kg4) maar meer ook niet. Ron wilde wel meer, maar kreeg het deksel op zijn neus. Een onnodige nederlaag.

Maar goed van 4-2, 4-4 maken kunnen we, zo lieten we in Bussum zien. Mark Kortrijk (6) had inderdaad een gewonnen toreneindspel op het bord, maar bij Rogier was het onduidelijk. Normaal zijn dat stellingen die Rogier naar zich toe trekt, maar zijn tegenstander leek zich ook wel op zijn gemak te voelen. Toen Rogier zich er niet uit kon rommelen was het voorbij.

Mark tenslotte kwam er weer eens achter hoe lastig toreneindspelen zijn. Hij stond er twee voor, zijn koning stond centraal, maar toch was het lastig. Zijn tegenstander koos het meest actieve plan, wist ternauwernood een vrijpion te creƫren. Mark had die gelijk moeten afstoppen met 65.Kb4, maar liet het gebeuren. Hierdoor werd het remiseachtig en dit was ook de uitkomst. Echter, 76. Th7 (ipv het gespeelde 76.Kxb7 waarna remise werd overeengekomen) wint nog steeds.

Kortrijk - van Dijk na 75...Kxd6

Kortrijk – van Dijk na 75…Kxd6

De dreiging is natuurlijk 77.c5+ en dat is niet goed tegen te houden. Bijvoorbeeld 76…Tf5 77.c5+ Ke6 78.Txb7 en met de afgesneden koning is het niet meer te houden voor zwart. Slaan op c5 (77…Txc5) kan niet vanwege 78.Th6+ Kd5 79.Th5+ Kd6 80.Txc5.

Het ging nergens meer om, maar jammer is het wel.

Uiteindelijk rest een wrange nasmaak. Jasper en Reinier hadden prima stellingen, en Ron en Mark hebben een halfje laten liggen. Ok, ok, Kevin had wat mazzel

Volgende ronde is over 3 weken in en tegen Almere. Eens kijken wat we daar kunnen laten zien.

Comments ( 2 )

  1. Tjongie
    Mooi verslag Jasper, na 3 wedstrijden 3 punten is een mooi gemiddelde om door te trekken. Je vergelijking met een "Kramnikje" is aardig, zo vaak komt een aanval op h2/h7 met het paard op f1/f8 niet voor. Ik wil het een klein beetje opnemen voor mijn tegenstander. Anders dan Kramnik liet Roland zich niet matzetten, zag hij het dus op tijd, maar een zet te laat en anders dan bij Kramnik stond zijn koning op g1 ipv op h8 waardoor mijn tegenstander ook nog moest zien dat er een mat achter de paaltjes volgde. Maar de vergelijking is toch wel terecht, want dankzij de blunder van Kramnik spotte ik de mogelijkheid in mijn eigen partij meteen.
  2. Jasper Valstar
    Het ging mij om het thema inderdaad. Kramnik is er wereldberoemd mee geworden :)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>