Degelijke winst JSF op AMEVO Apeldoorn 3

Een mooie schaakdag in Denksportcentrum Noord (er is ook een Zuid waar sommige, niet nader te noemen teamleden, per abuis heen gereden waren…). Maar liefst 4 teams heeft Apeldoorn op zaterdag, waarbij het eerste in de Meesterklasse speelt en er dus enkele nationale toppers te bewonderen waren.

Maar daar hadden wij natuurlijk helemaal geen tijd voor. Er moest namelijk een degelijk resultaat worden neergezet tegen het 3e team, dat op papier licht favoriet was, zeker omdat wij kopman en teamleider Dirk Veldhuizen moesten afstaan aan het eerste. Erik van Cappellen (8) viel voor hem in.

Na de eerste ronde was de roest er hopelijk een beetje af. Doordat we in onze poule met een oneven aantal teams zijn was Apeldoorn de 1e ronde vrij, dus voor hen was dit de eerste wedstrijd post-corona.

Dat bleek onmiddellijk toen op bord 5 de Apeldoornse speler pardoes een stuk vergat te dekken. Zijn tegenstander, Jasper Valstar, kende het gevoel vanuit de eerste ronde, maar nam het punt gretig aan. Altijd lekker schaken met een 1-0 voorsprong, en een blik op de overige borden gaf ook geen aanleiding tot wanhoop: Willem Verheij (7) en Bruun van de Laar (3) stonden al een pion voor met prettig spel. Daar tegenover had Erik tegen het Weens een schijnoffer op f7 moeten verwerken. Zijn tegenstander was slordig, maar toen Erik die kans niet greep ging het bergafwaarts.

Ondanks de achterstand druppelden de Apeldoornse remiseaanboden binnen. Eerst bij Jacco Heij (1) hij had niets en tegen de Apeldoornse kopman was remise een verdienstelijk resultaat. Toen bij Marcel Janssen (7). Hij leek na de opening wat onder druk te komen, maar toen zijn tegenstander niet doorpakte door met een stukoffer dwars door Marcels stelling te gaan was het gevaar geweken. Inmiddels had Erik wel verloren dus stond er 2-2 op het scorebord.

Nog geen vuiltje aan de lucht, want naast dat Bruun en Willem steeds beter kwamen te staan had ook Kasper Dokter (2) een degelijke Najdorf op het bord getoverd. Bij Jeroen van Winkoop (4) ten slotte leek het wel dammen. Veel pionnen nog op het bord, met voor beide spelers het loperpaar en dame. Weinig ruimte derhalve en ook hier volgde een remiseaanbod.

In de tijdnoodfase won eerst Bruun. Hij had in de opening een pion gewonnen en zette vervolgens zijn tegenstander helemaal vast, en gaf hem geen kans tot tegenspel. De stukken werden langzaam geruild en rond de 40e zet geloofde de Apeldoorner het wel. Willem won een kwaliteit doordat een Apeldoornse toren klem kwam te staan. Vervolgens ruilde Willem handig het eindspel in, waarin de zwartveldige loper van zijn tegenstander een veredelde pion was. Ook hier volgde opgave, ditmaal net na de 40e zet. Daarmee waren de matchpunten binnen: 4,5-2,5.

Kasper had inmiddels een beter eindspel op het bord, met een actieve koning. Hij besloot echter de lopers te ruilen, en het resterende toreneindspel was objectief remise. Kasper ging echter vol voor de winst, en had hiervoor beloond moeten worden. In onderstaande stelling, speelde Kasper 56…d3?, dit geeft de witte koning toegang tot veld e3 na een schaak op de f-lijn.

Van Belle – Dokter na 56. Txh4

Sterker was dus 56…Tf5! Als de koning naar de g-lijn loopt is hij afgesloten op de f-lijn en loop je door. Op Ke2 volgt d3 met schaak, dus is het beste 57.Ke1 d3 58.Te4 Op elke andere zet loop je gewoon door gevolgd door schaak op de e-lijn. 58…Ta5! de enige zet die wint. Het doel is duidelijk, de zwarte toren wil naar de 1e rij, echter wit kan een boel schaakjes geven, bijvoorbeeld: 58…Tb5? 59. Te6 Tb1+ (doel bereikt) 60. Kf2 d2 (en lopen maar) 61.Tc6+ (oeps je kan niet naar b4 omdat je toren daar staat, dus moet je op de 2e rij blijven of heen-en-weer tussen de c- en d-lijn). Na de tekstzet echter: 59. Te6 Ta1+ (doel bereikt) 60.Kf2 d2 (en lopen maar) 61.Tc6+ Kb4! (boem) 62. Tb6+ Kc5 en toren houdt de pion niet meer tegen.

Kasper bleef het echter proberen, ging een paar keer zetherhaling uit de weg, maar ging te ver en verloor uiteindelijk. Toch kreeg hij nog 1 kans op remise.

Van Belle – Dokter na 72.h6?

72. g5 had gewonnen. Nu is de h-pion is te ver en dus maakt 72…Tf8! remise. Een bekende truc, als je de toren slaat loopt de pion door. Deze zet vonden de omstanders, maar het vervolg niet: 73.Txd2 Kxd2 74.g5 Th8! (de pointe is dat elke pionzet nu een pion verliest, maar dat de overlevende pion niet gelijk promoveert met remise tot gevolg. Daarom moet de witte koning gaan helpen, maar dan heeft zwart tijd zijn koning bij het spel te betrekken: ook remise)

Kasper speelde echter 72…Tf7? en zwart heeft tijd voor 73.g5 omdat zijn toren niet staat aangevallen en daarna hou je de pionnen niet meer tegen.

Jammer voor Kasper, maar een leerzaam eindspel!

De volgende ronde zijn we vrij, en in ronde 3 wacht één van de topteams. Zijn we in staat tot een stunt?

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>