Tweede ronde KSNB-beker opnieuw eindstation

Voor de 5e maal deden we mee aan de KNSB-beker en na de knappe overwinning in de eerste ronde tegen een tweedeklasser hoopten we nu eens door te stoten naar de derde ronde. Almere was de tegenstander, een ploeg die we twee weken daarvoor in de competitie klopten met 4,5-3,5 en waartegen we in 2010 in de eerste ronde van de beker al eens verrassend hadden gewonnen. Almere nam ons daarom serieus en kwam met de toppers.

Het werd spannend. Ewoud had met de witte stukken tegen Martijn Woudsma constant het initiatief, Rogier snaaide met een schijnoffer er een paar pionnen af tegen Dennis van Leusden, Kevin loerde als altijd tegen Jeroen Kossen en Ron had ook een pion meer die Diederic ’t Hooft bewust had geofferd. Maar de wedstrijd kantelde, Rogier miste een mat op de onderste rij en kwam veel materiaal achter, Kevin blunderde een stuk weg en Ron durfde geen tweede pion te pakken, gaf er één terug en het zag er erg gelijk uit.

Kevin kon het dan ook niet bolwerken en zo stonden we met de tijdnoodfase te gaan met 1-0 achter. Hoe het daarna verliep liet zich pas achteraf reconstrueren. Ron wist in een gelijkstaand eindspel zijn meerderheid op de damevleugel in beweging te krijgen en met een kwaliteitsoffer bekroonde hij een fraaie partij. Intussen was Rogier hard aan het terugknokken, won hij materiaal, maar de dame van Dennis bleek sterker dan de loper en de toren van Rogier bij het uitvluggeren. Intussen had Martijn een gokje gewaagd en een pion gepakt. Ewoud pakte het te rustig aan, maar in tijdnood wist hij 2 pionnen terug te pakken en met allebei 5 seconden op de klok resteerde een eindspel van paard en loper met 5 pionnen tegen 2 lopers met 4 pionnen. Allebei wisten ze niet wat de stand in de wedstrijd was, dus er werd rustig op los gemept. Ewoud verloor alle controle in zijn hoofd, produceerde alleen nog maar losse zetten en verloor zo ook de controle op het bord. Martijn deed dat beter en trok de partij naar zich toe.

Een wat ongelukkige nederlaag, maar dat is bekerschaak. De overwinning van Almere was dan ook dik verdiend; ze hebben het op het bord laten zien. Jammer, volgend jaar een nieuwe poging en Almere veel succes gewenst!

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>